Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Författarsamtal: Aldrig släppa taget

I boken Aldrig släppa taget tar författarna Frida och Tilda Boisen läsarna tillbaka till tiden då Tilda mådde som allra sämst. Det är en berättelse om kampen för att bli sedd och hörd av vården, men som en röd tråd löper också hoppet om en vändning, tillbaka till livslusten. Den 5e och 6e mars besöker författarna Lönsboda och Osby.

- Det känns jätteroligt och viktigt att kunna erbjuda detta fantastiska författarbesök på fritidsgårdarna. Vi är stolta över det samarbete som växt fram mellan bibliotek, kultur, fritidsgårdar och Region Skåne, säger Cecilia Pedersen, kulturutvecklare i kommunen och medarrangör för projektet.

I dag står fler än 24 000 barn och unga i kö till barn- och ungdomspsykiatrin. Många av dem väntar i månader, vissa i år, på att få hjälp. Frida Boisens dotter Tilda var en av dem. Tillsammans berättar de nu om sin kamp: en kamp om överlevnad, som ofta kändes tröstlös och nattsvart. Hur gör man egentligen för att orka fortsätta kämpa, när ingen verkar vilja höra en? Och hur tacklar man sin roll som förälder i en sådan situation?

Isebell Johansson är barn- och ungdomsbibliotekarie på Osby bibliotek och ansvarar liksom Cecilia för en del av projektet.

- Frida och Tilda har tillsammans skrivit en bok som verkligen ger en djupare inblick i hur en ung människa med psykisk ohälsa mår. Och vilka utmaningar det innebär både för den drabbade och nära anhöriga. När de pratar hoppas jag de kommer att förmedla samma hopp som boken ger: att det finns lösningar och att det kan bli bättre, berättar Isebell.

Jörgen Karlsson, fritidsledare på fritidsgården Pulsen i Osby, håller med:

- I samma stund som jag hade läst ut boken kände jag direkt hur otroligt viktigt det är att man törs berätta om det som känns svårt. Det är min förhoppning med den här föreläsningen. Att våga tala om det mörka är kanske inte så lätt alla gånger, men det är där man måste börja, säger Jörgen.

Författarsamtalet med Frida och Tilda Boisen vänder sig till dig mellan 12 och 100 år. Vuxna är välkomna att hämta gratisbiljett på Lönsboda eller Osby bibliotek och på fritidsgårdarna. Barn och unga upp till 18 år behöver ingen biljett. Har du ingen möjlighet att hämta upp en biljett kan du mejla Osby bibliotek via bibliotek@osby.se eller ringa på 0479 – 52 82 10 så skriver vi upp dig.

När?

5/3 kl. 18.00 Aulan i Medborgarhuset, Lönsboda

6/3 kl. 18.00 Fritidsgården Pulsen, Osby

Författarsamtalet är ett samarbete mellan bibliotek, kultur, fritidsgårdar och Region Skåne.

Personal stå utanför fritidsgård pulsen.

Personal från bibliotek, kultur och fritidsgårdar i Osby kommun har gemensamt arbetat med att arrangera författarsamtalet.