Måltider i grundskolan
I Osby kommun lägger vi stor vikt vid att maten är av god kvalitet, tillagas på bra råvaror och med stor omsorg. Det är kostenheten i kommunen som tillagar och levererar måltider till förskola, grundskola och äldreomsorgen.
Maten i grundskolan
Kostenheten arbetar för att maten ska vara bra både för miljön och hälsan. Målsättningen är att andelen ekologiska livsmedel år 2020 ska vara 50 procent samt år 2030 60 procent (i december 2017 var alla kök i Osby kommun uppe i 33,6 procent). Kostenheten strävar även efter att använda närproducerat och svenska råvaror så långt som möjligt.
Tillagning
I kommunen finns det både tillagningskök och mottagningskök som ser till att maten är både hälsosam och ser inbjudande ut. Matsedeln planeras centralt tillsammans med kockar från köken och består av både traditionell svensk husmanskost och maträtter med inspiration från andra kulturer. Måltiderna inom grundskolan planeras enligt nordiska näringsrekommendationerna (NNR).
Aktuell matsedel hittar du under rubriken Matsedel, samt i appen ”Skolmaten” som går att ladda ner i din appbutik.
Specialkost och anpassad måltid
Måltiderna i förskolor och skolor behöver anpassas för matgästerna med allergi, överkänslighet och andra medicinska behov som barnen säkert kan äta utan att riskera att bli sjuka av maten. Förutom ett medicinskt behov kan även maten/måltiden behöva anpassas till ett barns/elevs funktionsnedsättning.
I Osby Kommun används ett enhetligt intyg enbart för specialkost och anpassad måltid som skolsköterskan på ditt barns skola skriver och informerar skolrestaurangens personal.
Matsedel
-
Måndag - Vecka 40
Chicken Tikka Masala med havrerisKLIMATSMART VECKA
-
Tisdag - Vecka 40
Lasagne VegostyleKLIMATSMART VECKA
-
Onsdag - Vecka 40
Sweet chilibakad fiskfilé med potatis och tomatcrèmeKLIMATSMART VECKA
-
Torsdag - Vecka 40
Köttfärssås 50/50 med spagettiKLIMATSMART VECKA
-
Fredag - Vecka 40
Tomat och basilikasoppa med het örtkeso samt hembakat brödKLIMATSMART VECKA
Lokala avvikelser kan förekomma.