Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Gymnasial vux

Vi erbjuder gymnasiala kurser i egen regi för dig som vill studera mot en gymnasieexamen/slutbetyg, vill yrkesväxla eller behöver behörighet till högskole- och universitetsstudier. De kurser som vi inte ger i egen regi har vi möjlighet att köpa in av en extern utbildningsanordnare. Du kan kombinera dina studier med arbete eller andra aktiviteter. Du kan läsa i den takt och i den studieform som passar just dig. Vi anpassar utbildningen efter dina förutsättningar. Undervisningen är uppbyggd kring studier i grupp, individuellt lärande med tillgång till lärare och självstudier. Kontakta gärna studie- och yrkesvägledaren för studieplanering.

Vissa träffar på plats i skolan är obligatoriska. När det gäller matematik och naturkunskap är det varje vecka. Läraren ger information om exakta tider vid kursstart.

Elev studerar

Behörighet

Du är behörig för studier inom gymnasial vuxenutbildning från och med höstterminen det år du fyller 20 (eller tidigare om du har slutfört en treårig gymnasieutbildning) och har förkunskaper motsvarande grundskolan eller grundläggande nivå.

Nivåtest

Om det är så att du inte har godkänt i ämnena svenska/svenska som andraspråk, engelska och/eller matematik kan vi erbjuda möjligheten att göra ett nivåtest. För mer information vänligen kontakta studie- och yrkesvägledaren.

Individuell studieplan

Av den framgår bland annat vilka kurser du ska läsa, och när de börjar och slutar samt vad ditt studiemål är. Kontakta studie- och yrkesvägledaren vid kursstart för att få ut en kopia på din individuella studieplan.

Gymnasieexamen/slutbetyg

Du kan välja att läsa mot en gymnasieexamen eller mot ett slutbetyg (om du har betyg satta innan den 1 juli 2012). Slutbetyg kan utfärdas till och med den 1 juli 2025.

Behörighet till högre studier

Hos oss kan du läsa behörighetskurser till högskole- och universitetsstudier. De kurser som vi inte ger i egen regi har vi möjlighet att köpa in av en extern utbildningsanordnare. Ta gärna kontakt med studie- och yrkesvägledaren så hjälper hon dig med din studieplanering.

Kurslitteratur

Kom ihåg att köpa kurslitteratur i god tid före kursstart!

Letar du efter en kurs?

De kurser som vi inte ger i egen regi har vi möjlighet att köpa in av en extern utbildningsanordnare. Kontakta studie- och yrkesvägledaren för mer information.

Kursutbud

 • Svenska 1, 2, 3
 • Svenska som andraspråk 1, 2, 3
 • Engelska 5, 6, 7
 • Matematik 1, 2
 • Naturkunskap 1, 2 (fr o m augusti 2024)

Övriga kurser kan genomföras av extern utbildare.

Studiemedel

Gymnasial vuxenutbildning är CSN-berättigad.

Ansökan

Kursstarter för grundläggande och gymnasiala kurser hösten 2024:

 • Kursstart 12 augusti, ansök senast 5 juni
 • Kursstart 16 september, ansök senast 28 augusti
 • Kursstart 14 oktober, ansök senast 25 september
 • Kursstart 18 nov, ansök senast 30 oktober

Klicka här och gör din ansökan.

Kontakt

 • Nellie Stiberg
  Lärare - Svenska, Engelska & Svenska som andraspråk på gymnasial nivå
  nellie.stiberg@osby.se
 • Miklos Pall
  Lärare - Matematik på grundläggande och gymnasial nivå
  miklos.pall@osby.se

Klicka på personens eller verksamhetens namn och fyll i formuläret för att ta kontakt via e-post.

Läs om hur vi hanterar personuppgifter.