Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Om oss

För att behålla sin konkurrenskraft behöver ett företag idag kompetenta välutbildade medarbetare förberedda på de höga miljö- och kvalitetskrav som ställs inom sammanfogningsbranschen. Vi utbildar er personal så ni kan möta utmaningarna professionellt och säkert. IWS-utbildningen uppfyller Internationella kvalitetskraven enligt IIW och EWF och är godkänd av Svetskommissionen.

Kvalitet viktigast – hållbart i längden

En viktig roll hos oss har Jörgen Persson, som är yrkeslärare i svetsteknik. Han är svetsexpert och tack vare hans kompetens och långa erfarenhet tar han även på sig domarskapet i tävlingar såsom SM i svets, EuroSkills och WorldSkills.

Sedan 1999 är han lärare på Ekbackeskolan och numera även på Osby Komvux och deltar bland annat i Svetskommissionens Arbetsgrupp 14 där man bland annat tittar på Industritekniska programmets kursinnehåll. På Ekbackeskolan har man gjort prioriteringar så att det finns en bra maskinpark, rätt maskiner samt att man använder sig av projektbaserad utbildning.

– Vårt måtto är att kvalitet alltid är det viktigaste. Därför ska vi alltid ha högsta kvalitet, vilket lönar sig i längden och som både gynnar eleverna och företagen i förlängningen, menar han.

Axel Gustafsson, f.d. elev på Ekbackeskolan, tog guld i svetsning under SM 2018. Han är en av många pristagare som på ett eller annat sätt passerat Ekbackeskolans svetsprogam. Skolan har haft många elever som deltagit framgångsrikt i tävlingar. 2008 var det år man bestämde sig på Ekbackeskolan för att medverka i svetstävlingar och sedan dess har skolan alltid kvalificerat sig.

Många pristagare från Ekbackeskolans svetsutbildning

Karl Johansson deltog 2009 i Calgary, Markus Fredriksson 2011 i London, Simon Pettersson 2013 i Leipzig. Jimmie Karlsson deltog 2014 i Lille och knep en silvermedajl och han deltog även i WorldSkills Sao Paulo 2015. Joakim Karlsson är en annan elev som tävlat i WorldSkills i Abu Dhabi.

– Det ligger mycket hård träning bakom för att bli så här duktig i svetsning, berättar Jörgen. Det ligger många timmar bakom. Man måste ha koll på alla detaljer, inte bara om det tekniska. Man måste kunna ta till sig instruktioner och ha koll på hälsa och säkerhet också, berättar han.

Att vinna en medalj innebär dock inte att man får stora prispengar. Det är äran som är belöningen, först och främst. Alla tävlingsplaceringar är en bekräftelse på att svetsutbildningen på Ekbackeskolan är i världsklass.

– Genom de internationella tävlingarna får vi ett kvalitetsmått på vår utbildning. Utan tvekan, är Ekbackeskolans svetsutbildningen den bästa i Sverige, den är bland de fem bästa i Europa och bland de bästa i världen, säger Jörgen.

Kontakt

 • Jörgen Persson
  Svetsutbildningen
  0709-31 80 81
  jorgen.persson@osby.se
 • Marie Olsson
  Rektor - Osby Komvux
  0479 - 52 85 34
  marie.olsson@osby.se

Klicka på personens eller verksamhetens namn och fyll i formuläret för att ta kontakt via e-post.

Läs om hur vi hanterar personuppgifter.