Måltider i förskola
I Osby kommun lägger vi stor vikt vid att maten är av god kvalitet, att maten tillagas på bra råvaror och med stor omsorg. Det är kostenheten i kommunen som tillagar och levererar måltider till förskola, grundskola och äldreomsorg.
Maten i förskolan
Kostenheten arbetar för att maten ska vara bra både för miljön och hälsan. Målsättningen är att andelen ekologiska livsmedel år 2020 ska vara 50 procent samt år 2030 60 procent (i december 2017 var alla kök i Osby kommun uppe i 33,6 procent). Kostenheten strävar även efter att använda närproducerat och svenska råvaror så långt som möjligt.
Måltidernas fördelning
Måltiderna inom förskolan planeras enligt nordiska näringsrekommendationerna (NNR) och energi- och näring fördelas enligt följande:
- Frukost: 15-20 %
- Lunch: 25-35 %
- Mellanmål: 10-20%
Alla måltiderna ger tillsammans cirka 55-65 % av barnets dagsbehov. Middagsmål och alternativt ett mellanmål serveras hemma och fyller då upp resten av barnets dagsbehov.
Tillagning
I kommunen finns det både tillagningskök och mottagningskök som ser till att maten är både hälsosam och ser inbjudande ut. Matsedeln planeras centralt tillsammans med kockar från köken och består av både traditionell svensk husmanskost och maträtter med inspiration från andra kulturer.
Aktuell matsedel hittar du under rubriken Matsedel.
Matsedel
-
Måndag - Vecka 50
Spagetti och köttfärssåsBaljväxtsås med spagetti
-
Tisdag - Vecka 50
Korv och potatismos
-
Onsdag - Vecka 50
Fiskgratäng med potatisVegetariskt gratäng, potatis
-
Torsdag - Vecka 50
Lasagnette
-
Fredag - Vecka 50
Tomtegröt/soppa, hembakat bröd
Lokala avvikelser kan förekomma.