Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Paddla

Välj bland stilla familjepaddling, utmanande kanotäventyr och spännande dagspaddling med varierande svårighetsgrad. Sjö eller å, eller varför inte både och? Du bestämmer - utbudet av kanotleder i Osby kommun är rikt!

Osbysjön

Missa inte chansen att paddla med hela familjen i vackra Osbysjön. Här paddlar ni lugnt och stilla samtidigt som ni njuter av utsikten över vatten och öar. Passa på att paddla runt halvön Näset, ett vackert naturreservat med spännande vikar att upptäcka. Här kan ni också lägga till vid några av halvöns sandstränder och ta ett dopp eller grilla vid de fina grillplatserna. För den som är sugen på fiske är det bara att ta fram metspöet – det är nämligen fritt fiske i sjön.

Vill ni paddla längre går det lätt att förlänga rundan. Ni kan faktiskt nästan paddla in till Osby centrum!

Läs mer om Näset på Länsstyrelsen Skåne

Fakta: Osbysjön

• Svårighetsgrad: Lätt.
• För familj: Ja.
• Grillplats: Ja.
• Lyft: Nej.

Helge å

Njut av en kort, fin och lugn paddling i Helge å. Turen, som är lämplig för både vuxna och barn, sträcker sig mellan Kornberga och Visseltofta. Paddlar ni som nybörjare bjuds ni på en rolig tur i lätt rinnande vatten. På flera ställen kan ni vila från paddlandet och låta den lugna strömmen rofyllt driva er framåt. Landskapet runt ån är vackert omväxlande. I Visseltofta finns det möjlighet att grilla och övernatta i vindskydd.

Fakta: Helge å

Svårighetsgrad: Lätt.
För familj: Ja.
Grillplats: Ja.
Lyft: Nej.
Övernattning i vindskydd: Ja.

Helge å genom Skeingesjön och Osbysjön

Prova en dagspaddling som tar dig genom orörd natur. Här får du chansen att paddla både på lugnt vatten och mer aktiva partier.

Ett underbart ställe att pausa på är Borgön, belägen i Skeingesjön mellan Verum och Osby. Naturen på ön är vacker med lövskog och fina småstränder som är lätta att anlägga vid. Här finns också resterna av en ovanlig åttkantig borg från 1100-talet, Skeingeborg. Det som finns kvar idag är en cirka två meter hög ringmur som omgivit borgen. På ön finns det också grillplats och möjlighet att avnjuta matsäck.

Läs mer om Skeingeborg på Länsstyrelsen Skåne

Fakta: Helge å genom Skeingesjön och Osbysjön

Svårighetsgrad: Lätt.
För familj: Ja.
Grillplats: Ja.
Lyft: Ja, 1.
Övernattning i vindskydd: Ja.

Vieån och Verumsån

Tänk att paddla genom nio sjöar och drygt hundra kurvor i en unik vassdjungel. Det kan du göra i Vieån - den smala ån bjuder på många spännande upplevelser längs sitt slingriga lopp!

Här kan du välja att paddla allt från 3 till 36 kilometer genom att kombinera olika rutter. Sjösystemet runt Vittsjö och Vieån efter Verum är lättpaddlade, men för mellansträckan behövs lite erfarenhet. Från Osby kommun kan du komma hit genom Skeinesjön.

Längs paddlingsturen finns många isättningsplatser. Vid Skåneledens rastplats, direkt vid vattnet i Ubbaltskogen, finns också möjlighet till en spännande övernattning i vindskydd.

Fakta: Vieån och Verumsån

Svårighetsgrad: Från mycket lätt till medel.
För familj: Ja.
Grillplats: Ja.
Lyft: Ja, upp till 4.
Övernattning i vindskydd: Ja.