Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Cykla

Unna dig själv en cykeltur mitt i den svenska naturen. Njut av utsikten medan du passerar röda stugor, sjöar och lövskogar. Cykla genom slingrande grusvägar eller susa förbi genom skogen. Glöm inte hjälmen!

Exempelbild

I Osby kommun kan du enkelt ta dig fram på vägarna med cykel och du har nära till naturen, fylld med vackra cykelleder som bjuder på många sevärdheter längs vägen. Det finns leder som går genom djupa skogar, längs blänkande sjöar och öppna fält. Varför inte ta med en matsäck och fika eller stanna för att ta ett dopp i någon av våra sjöar?

I jämförelse med andra transportmedel är cykeln ofta både billigare, snabbare och renare för miljön. Samtidigt får den som cyklar motion och bättre hälsa. I Osby kan du cykla året runt.

Utrusta din cykel rätt

Du måste enligt lag utrusta din cykel med broms och ringklocka. Cyklar du i mörker måste cykeln också ha:

  • En lykta baktill som kan visa rött ljus bakåt och tydligt kunna ses på ett avstånd av 300 meter. Baklyktan får vara av blinkande typ om den blinkar med minst 200 blinkningar per minut.
  • Strålkastare framtill som kan avge vitt eller gult ljus med sådan ljusstyrka att fordonet under mörker kan föras på betryggande sätt, eller en lykta framtill som kan visa vitt eller gult ljus framåt och tydligt kunna ses på ett avstånd av 300 meter.
  • Röd reflex bak.
  • Vit reflex fram.
  • Vit eller orangegul reflex åt sidan.


Läs mer på Trafikverkets webbplats om hur cykeln ska vara utrustad.

Cykla på vintern

Syns du när det är mörkt? Att rusta dig själv och din cykel med reflexer och lampor är livsviktigt. Du syns bra om du använder lampor, reflexer och reflexväst. Tänk också på att cykla och gå försiktigt.