Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun
Translate

Kommunens arbete med coronaviruset och sjukdomen covid-19

Osby kommun följer noggrant händelseutvecklingen av coronaviruset och sjukdomen covid-19. Vi samverkar med andra myndigheter i regionen och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Skärpta allmänna råd i Skåne

Den 27 oktober införde Folkhälsomyndigheten särskilda, lokala råd i Skåne, med anledning av den oroväckande smittspridningen i länet. Samma dag beslutade Länsstyrelsen Skåne om att behålla publiktaket på 50 personer vid offentliga tillställningar.

På Länsstyrelsen Skånes hemsida kan du läsa mer om vad det innebär för dig.

Frågor och svar om skärpta allmänna råd och 50-gräns i Skåne - Länsstyrelsen Skånelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Stanna hemma om du är sjuk

Känner du dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber ska du låta bli att träffa andra människor. Vi uppmanar därför medarbetare, elever och invånare att vara uppmärksamma på tidiga symtom på eventuell infektion. Vid minsta symtom ska du hålla dig hemma till du är helt symtomfri och ytterligare två dagar.

På Folkhälsomyndighetens webbplats kan du läsa mer om symtom på covid-19, riktlinjer för hur länge du ska stanna hemma och skillnaden mellan covid-19 och pollenallergi. På 1177:s webbplats kan du läsa mer om hur, när och var du ska söka vård.

Om covid-19 - Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

När och var ska jag söka vård? - 1177länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Stanna hemma om du bor med någon som har covid-19

Personer som bor med eller har haft nära kontakt med någon som har bekräftad covid-19 kan vara ett möjligt sjukdomsfall. Därför tillkommer olika förhållningsregler, så som att stanna hemma i minst sju dagar. Reglerna gäller inte för barn i förskola, grundskola och gymnasiesärskola.

Du som bor med eller haft nära kontakt med någon som är smittad av covid-19länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Provtagning

Personer som bor i eller besöker Skåne och har symtom på covid-19 kan beställa ett självtest på 1177. Där kan du också läsa mer om hur provtagningen går till.

Beställ ett självtest - 1177länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Behöver du komma i kontakt med kommunen?

Kontakta oss gärna via vår växel på telefonnummer 0479-52 80 00. Vi avråder dig från att besöka kommunens kontaktcenter för tillfället.

Våra handläggare tar inte emot fysiska besök. Kontakta oss gärna via telefon istället.

Hur informeras det om en kommunal verksamhet blir drabbad?

På grund av patientsekretessen kan kommunen inte kommunicera kring enskilda sjukdomsfall. De som eventuellt behöver bli informerade blir kontaktade direkt av Smittskydd Skåne. Om någon av kommunens verksamheter blir påverkad kommer berörda informeras snarast möjligt.

Du kan följa den aktuella lägesbilden över antalet smittade i kommunens äldreomsorg och LSS-verksamhet.

Lägesbild - bekräftade fall av covid-19 inom äldreomsorg och LSS

Har du inga symtom - men har andra frågor om covid-19?

Mår du psykiskt dåligt på grund av covid-19?

Uppdrag Psykisk Hälsa har samlat information, råd och tips till olika målgrupper kring psykisk hälsa i kristider.

Stödlista, psykisk hälsa i kristider - Uppdrag Psykisk Hälsalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vill du hjälpa till under covid-19?

Du som vill hjälpa till under covid-19 i Osby kommun kan anmäla dig som frivillig. När din hjälp matchar kommunens behov tar vi kontakt med dig.

Anmäl dig som frivilliglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vi vill även tipsa om att du kan erbjuda hjälp till våra lokala näringsidkare eller andra frivilliga organisationer, exempelvis Frivillig resursgrupp (FRG) eller Röda korset.

Frivillig resursgrupp (FRG)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Röda korsetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Information på andra språk / Information in other languages