Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Coronaviruset och covid-19

Osby kommun följer noggrant händelseutvecklingen av coronaviruset och sjukdomen covid-19. Vi samverkar med andra myndigheter i regionen och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Sammanfattning av gällande rekommendationer

  • Alla med symtom stannar hemma, oavsett ålder och vaccinationsstatus. Stanna hemma i minst 5 dagar efter du fick symtom. Du ska må bättre och ha varit feberfri i 2 dygn innan du återgår till arbete/skola.
  • Alla med symtom kan i nuläget inte erbjudas testning för covid-19. Elever inom grund-och gymnasieskola eller motsvarande skolform och du som inte har möjlighet att arbeta hemifrån rekommenderas testning (PCR) vid symtom.
  • Om man bor eller har bott med någon som har en konstaterad covid-19 (PCR) ska man följa de förhållningsregler som ges och stanna hemma från skolan/arbetet den tid som meddelats. Undantag: Om du själv är symtomfri och har fått 3 doser eller själv har haft covid-19 under de 3 senaste månaderna går det bra att vara i skolan/arbetet.

Nya regler för provtagning - 1177 Länk till annan webbplats.

När ska jag stanna hemma? - 1177 Länk till annan webbplats.

Skydda dig själv och andra - rekommendationer om covid-19 - Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats.

Övrig information

Vaccinering

Det är Region Skåne som har det övergripande ansvaret för vaccineringen mot covid-19 i Skåne. Osby kommun har hjälpt till att vaccinera vissa riskgrupper, till exempel personer som bor på kommunens vård- och omsorgsboenden.

På 1177 Vårdguidens webbplats kan du läsa mer om vaccineringen i Skåne:

Vaccination mot covid-19 - 1177 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hur informeras det om en kommunal verksamhet blir drabbad?

På grund av patientsekretessen kan kommunen inte kommunicera kring enskilda sjukdomsfall. De som eventuellt behöver bli informerade blir kontaktade direkt av Smittskydd Skåne. Om någon av kommunens verksamheter blir påverkad kommer berörda informeras snarast möjligt.