Familjehem
Som familjehem tar du emot barn som av olika anledningar inte kan bo hemma. Barnet bor oftast hos dig en längre tid.
Vad innebär det att vara familjehem?
Anledningen till att ett barn behöver bo i ett annat hem kan bland annat vara att barnets föräldrar brister i omsorgen eller att det finns missförhållanden i hemmet. Exempel på missförhållanden kan vara våld eller missbruk. Barn kan också behöva ett nytt hem på grund sitt eget beteende, exempelvis kriminalitet. Även ensamkommande barn, som kommer till Sverige utan sina föräldrar, behöver placeras i ett hem.
Att vara familjehem innebär att öppna sin famn och sitt hem för någon annans barn, som av olika anledningar inte kan bo hos sina föräldrar. Hur länge barnet bor i sitt familjehem kan variera. I vissa fall är det under hela uppväxten och i andra för en kortare period. För varje barn som flyttar till ett familjehem görs en bedömning och planering kring hur lång tid barnet kommer att bo i sitt familjehem. Det är inte alltid som dessa planer går att följa hela vägen ut då förhållanden förändras under tidens gång.
Ett familjehem kan se ut på många olika sätt, det finns inga färdiga mallar. Det finns allt från ensamstående till stora familjer som valt att bli familjehem. Vi behöver många olika sorters familjehem.
Vi söker er som:
- lever ett stabilt liv, både socialt och ekonomiskt
- har en god självkännedom och trivs med livet
- har tid, kraft, utrymme och känslor över till någon som verkligen behöver det
- är ödmjuka och nyfikna på andra människor och deras sätt att leva
- är anpassningsbara och generösa med er själva och er familj
- är bra på att samarbeta och har gott om tålamod
Att vara familjehem är ett stort ansvar och en spännande utmaning. Kanske är ni en av de familjerna?
Ett delat ansvar
Att vara familjehem innebär att samarbeta. För att ge barnet en så bra uppväxt så möjligt är det viktigt att familjehemmet, barnets föräldrar och socialtjänsten arbetar tillsammans. Kanske finns det också andra personer och myndigheter som är en del av samarbetet.
Barn som placeras i familjehem ska nästan alltid ha kontakt med sina föräldrar och sin släkt. Ett positivt samarbete med dessa är en viktig del i uppdraget som familjehem. Det betyder också mycket för att barnet ska må bra.
Jourhem
Som jourhem tar man emot barn som behöver tas om hand akut och som behöver någonstans att bo. Placeringen kan därför ske med kort varsel. I jourhemmet stannar barnet en kortare tid, allt från en natt till några månader. Under tiden barnet bor i jourhemmet gör socialtjänsten en utredning om barnets situation och om var barnet ska bo.
Ekonomisk ersättning
Den ekonomiska ersättning du får som familjehem består av två delar. Arvodet är en ersättning du får för det uppdrag du utför och det är skattepliktigt. Omkostnaderna ska täcka utgifterna för mat, kläder, boende, fritidsaktiviteter och annat som ett barn behöver. Omkostnadsersättningen är skattefri. Arvodet och omkostnadsersättningen ersätts utifrån Kommunförbundets rekommendationer.
Kontakt
-
Osby - Barn- och familjeenheten
Västra Storgatan 35, 283 80 Osby
0479- 52 80 00
arbeteochvalfard@osby.se
-
Fadi Taha
Familjehemssekreterare
0479-52 83 29
fadi.taha@osby.se
-
Anna Modén
Familjehemssekreterare
0479-52 81 71
anna.moden@osby.se
-
Mariana Wendel
Familjehemssekreterare
0479 - 52 82 70
mariana.wendel@osby.se
Klicka på personens eller verksamhetens namn och fyll i formuläret för att ta kontakt via e-post.