Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Att anmäla oro för barn

Om någon misstänker att ett barn inte har det bra bör det göras en anmälan till socialtjänsten.

Är du orolig för ett barn?

Kontakta Barn- och familjeenheten om du är orolig. Om din oro gäller ett barn som du träffat i ditt arbete, har du enligt Socialtjänslagen anmälningsplikt och är då skyldig att anmäla.

Kan jag vara anonym?

Om du som privatperson anmäler oro för ett barn kan du vara anonym. Det är ändå bra om du kan tänka dig att berätta vem du är och på så sätt stå för dina uppgifter. Om du vill vara anonym är det viktigt att du inte säger ditt namn när du kontaktar oss.

Om du har anmälningsskyldighet och anmäler oro för ett barn som du träffat genom ditt arbete har du inte rätt att vara anonym.

Hur anmäler jag?

Du kan göra en orosanmälan genom att fylla i blanketten eller via vår e-tjänst. Du kan också skriva eller ringa till oss. Våra kontaktuppgifter finns här på sidan.

Om du har anmälningsskyldighet och anmäler oro för barn ska detta ske skriftligt. Anmälningsskyldigheten gäller till exempel personal i hälso- och sjukvården, tandvården, förskolan, skolan, socialtjänsten och kriminalvården. Den gäller också personal som arbetar med barn och unga i yrkesmässigt bedriven enskild verksamhet eller i annan sådan verksamhet på hälso- och sjukvårdens eller socialtjänstens område.

Kontakt

Klicka på personens eller verksamhetens namn och fyll i formuläret för att ta kontakt via e-post.

Läs om hur vi hanterar personuppgifter.

Exempelbild