Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Bli deltidsbrandman

Räddningstjänsten i Osby kommun är alltid intresserade av att få in nya duktiga kvinnor och män som deltidsbrandmän till stationerna i Osby och Lönsboda. Är du intresserad av att arbeta som deltidsbrandman? Vill du veta mer om vad det innebär? Här har vi samlat information som kan vara intressant både för dig och för din arbetsgivare.

Att vara deltidsbrandman, eller Räddningstjänstpersonal i Beredskap (RiB) som det egentligen heter, innebär oftast att man har en annan huvudarbetsgivare och har jobbet som brandman utöver det vanliga arbetet. Det kan betyda lite extra i plånboken samtidigt som du gör en viktig samhällsinsats och får vara med i en härlig gemenskap.

Som deltidsbrandman ska du:

 • Vara över 18 år
 • Ha god fysik
 • Körkort med B-behörighet är ett krav och C-behörighet är meriterande.
 • För att snabbt kunna inställa dig på stationen när larmet kommer måste du bo eller arbeta i närheten av den aktuella brandstationen.

Din huvudarbetsgivare måste godkänna att du arbetar i beredskapstjänst. Att som arbetsgivare ha anställda som är deltidsbrandmän innebär att man får personal med hög kompetsens inom risk och säkerhet. De kan till exempel vara ett stöd i det systematiska brandskyddsarbetet.

Det krävs ingen särskild utbildning eller förkunskaper för att ansöka, istället får du utbildning efter att du blivit anställd.

Informationskväll 13 juni

Vi berättar gärna mer om hur du kan bli deltidsbrandman, kom och prata med oss! Torsdag den 13 juni klockan 18.00 på brandstationen i Osby anordnar vi en informationskväll för dig som är intresserad av att bli deltida­re på våra stationer i Osby och Lönsboda.

Anmälan till mötet görs via mejl till mattias.thulin@osby.se

Adress: Norra Infartsgatan 23, 283 34 Osby

Intresserad av att bli deltidsbrandman?

Kontakta räddningstjänsten för mer information och ansökan.

raddningstjansten@osby.se

Anders Gymark
E-post: anders.gymark@osby.se Telefon: 0479-52 81 26

Två brandmän på en livräddningsflotte i vattnet

Foto: Åsa Brorsson

Myndigheten för Samhällskydd och Beredskap (MSB) har tillsammans med Sveriges kommuner och regioner (SKR) tagit fram en hemsida med information om vad det innebär att vara deltidsbrandman.

Blideltidsbrandman.nu

Där finns även information om vad det innebär att vara huvudarbetsgivare åt deltidsbrandmän. För mer information får du gärna kontakta oss på Räddningstjänsten Osby.

Kontakt

 • Anders Gymark
  Räddningstjänsten
  0479-52 81 26
  anders.gymark@osby.se

Klicka på personens eller verksamhetens namn och fyll i formuläret för att ta kontakt via e-post.

Läs om hur vi hanterar personuppgifter.

Två brandmän med full utrustning håller runt varandras nacke

Foto: Åsa Brorsson