Vandra
Här finns många vackra vandringsleder för både för stora och små. Välj mellan att vandra i djupaste skogen, runt sjöar eller slingor som är anpassade för barnvagnar.
En lekfull familjevandring i centrum
Vandra mitt bland Osby centrums alla sevärdheter. Denna slinga passar utmärkt för barnfamiljer. Här får ni möjlighet att uppleva en typisk svensk by med vacker natur. Det finns gröna oaser, spännande museer och en fin badsjö. Världsunikt, och spännande för både stora och små, är leksaksmuseet Lekoseum.
Längs slingan, som är anpassad för barnvagn, kommer ni förbi barnfavoriterna Apan och Kaninen.
Passa på att ta en god fikapaus och vila benen på något café eller varför inte sjunka ner på en filt och njuta av utsikten medan barnen plaskar i sjön? Denna slinga börjar och slutar på parkeringsplatsen vid sjön, men ni kan anpassa den efter era önskemål. Det är lätt att ta sig fram på de välskötta vägarna, både till fots och på hjul. Längs huvudvägen finns inga branta backar, men avstickarna kan ha något sämre tillgänglighet.
Näset
Naturreservatet Näset är underbar plats för hela familjen. På denna halvö finns massor av lekplatser för barn. Här kan de leka kurragömma i lövskogen eller bada vid någon av de hemliga vikarna som finns runt halvön.
Vill ni vandra runt halvön finns det två markerade vandringsslingor, den kortare 1,4 kilometer och den längre 1,8 kilometer. Det är möjligt att gå en kort sträcka på halvön med barnvagn. De som vill vandra längre kan parkera intill campingen och gå ut till Näset. Denna sträcka är delvis asfalt och grusväg som slingrar sig förbi vackra hus och områden. Här vandrar ni enkelt med barnvagn.
Näset har många rejäla grillplatser, det finns också bord och sittplatser. Här kan ni njuta av nygrillat - kanske en fångst från sjön? Det är nämligen gratis fiske och det finns flera fina fiskeplatser ifrån land.
Klinten
Denna slinga är anpassad för hela familjen, även de minsta. Hela rundan är möjlig att ta sig runt med barnvagn. Följer ni markeringarna är rundan omkring två kilometer lång, men ni kan göra avstickare på de många mossiga småstigarna.
Upptäck spännande småkryp tillsammans med barnen och missa inte utsiktsplatsen på Klinten. Därifrån kan ni se kilometerlångt över Osby och sjön.
Blir ni hungriga finns det många vackra platser att ta fram matsäcken på. Vid vissa platser finns det bänkar, bord och fina grillplatser. Efter vandringen finns det möjlighet till bad, lek, minigolf, glass och mycket mer på campingen som ligger precis intill.
Vill ni göra det till en heldag ute finns det utmärkta möjligheter att utöka vandringsslingan med flera andra slingor.
Sjönära vandring runt Hjärtasjön
Här har hela familjen chans att ge sig ut på en vandring runt den vackra Hjärtasjön. Ni vandrar genom praktfull blandskog med härlig sjöutsikt.
Med en längd på tre kilometer orkar även de mindre barnen med vandringen. Det finns också flera möjligheter till avkopplande pauser längs vandringen. På en del platser finns rustika bänkar längs sjön och har ni tur kan ni uppleva näckrosblomningen som förgyller upplevelsen.
Bäst är det att börja och avsluta vandringen vid sjöns norra spets. Här finns det dessutom badbryggor, lekplats, toalett och grillmöjligheter. Vill ni utöka rundan går det utmärkt att gå den åtta kilometer långa slingan Bergastigen, som Hjärtajöstigen är en del av.
Stenbrottsslingan vid Sliperiet i Gylsboda
Från Sliperiet i Gylsboda kan du göra en vacker vandring på cirka 1 km runt det gamla vattenfyllda stenbrottet. Terrängen är starkt präglad av stenbrytningen från 1800-talet. Längst i norr finns en ekbro över en liten ravin. På vägen ser du högar med sten från brytningen.
Den gamla transformatorn används idag till konstutställningar. En vandring runt "hålan" rekommenderas varmt för de som har stadiga ben.
Nytebodaskogen
Nytebodaskogen, belägen norr om sjön Immeln, är det enda skånska naturreservatet med naturskogsliknande barrskog. 2000-talets stormar angrepp skogen hårt, kvar finns dock både tallar och granar som är över 200 år gamla. Reservatet erbjuder miljöer som är ovanliga i Skåne.
Syftet med reservatet är att låta den gamla skogen utvecklas fritt och därför lämnas döda träd kvar där de fallit.
Nytebodaskogen är även känd för sina ugglor, från februari till april kan man höra både pärluggla, sparvuggla, hornuggla och även nattuggla.
Genom detta lilla reservat går Skåneleden. Under vintern 2020/2021 färdigställs en rundvandring på några kilometer i reservatet. Utöver Skåneledens leder är terrängen svårtillgänglig, var uppmärksam på fallande träd och grenar. Längs vägar och stigar har en del träd röjts undan men i övrigt är skogen mycket otillgänglig.
Parkering och toalett finns i anslutning till reservatet.
Det finns stor risk för att delar av träd eller hela träd faller mycket snabbt och plötsligt, inte minst under blåsiga dagar och perioden därefter.
Var alltid uppmärksam på riskerna om du går i reservatet!
Vakö myr
Välkommen till den största myren i sydligaste Sverige. Här finns tystnad, karghet och vildmark för dig som söker en sällsam upplevelse. Med vidsträckta vyer och omväxlande vandring är det lätt att bli betagen av den säregna naturen. Det finns ett rikt fågelliv och den till synes karga marken erbjuder mer än vad ögat först ser, här växer till exempel både odon och tranbär. Här växer också köttätande sileshår, som är en spännande växt att undersöka närmare.
Under den omväxlande vandringen på myren kommer ni bland annat passera Flatön. Här bodde människor fram till 1900-talet under stora vedermödor. Här har det också funnits åker, slåtteräng och boskap.
Vandringen, som är cirka fyra kilometer lång, slutar vid ön Berget – en klippa med storslagen kilometervid utsikt över myren. Här finns även en bänk att njuta av utsikten och kanske en matsäck på.
Myren ligger cirka åtta kilometers bilfärd från Hökön och drygt en mil från Älmhult. Parkeringsplats finns vid Låkan och där är det också lämpligt att börja vandringen.
Skåneleden
Om du vill vandra lite längre kan Skåneleden vara ett alternativ, runt Osby finns några olika sträckor. Du vandrar i varierat landskap längs mossar och sjöar. Hitta din favoritsträcka på Skåneleden.se.