Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Natur

Osby kommun har en vacker och omväxlande natur med vida skogar, myrar och blänkande sjöar. I naturvårdsplanen finns utpekat särskilt skyddsvärda områden. Vi har även flera Natura 2000-områden och naturreservat, bland annat det kommunala naturreservat Näset vid Osbysjön.

Två kajaker på sjön

Ta en tur på Skåneleden eller sätt kanoten i vattnet och glid ut på nya äventyr! Tänk på att allemansrätten medför både rättigheter och skyldigheter. Inte störa, inte förstöra!

Läs om våra skyddade naturområden samt Osby kommuns naturvårdsplan under rubriken "Dokument".

Problem med parkslide?

Vi får många frågor om hur man bekämpar den invasiva växtarten parkslide. Tyvärr finns det ingen enkel lösning, men vi har samlat våra bästa tips och råd för att underlätta för dig som vill bli av med parkslide.

Hur blir jag av med parkslide?

Våra fem bästa tips är:

  1. Släng inte ogräsrens i naturen så minskas spridningen.
  2. Är området litet kan du lägga väderbeständig markduk efter att du tagit bort ovanjordiska växtdelar, men den måste täcka 7-8 meter utanför synliga delar. Tänk på att växten överlever minst 10 år utan gröna växtdelar.
  3. Trötta ut den genom att plocka skotten två gånger i veckan. Det kan göras genom att flera grannar turas om. Troligen får man göra detta i minst 5 år.
  4. Ny forskning säger att parksliden sprider sig minst om den får stå orörd.
  5. Försök inte att bekämpa med gift. De koncentrationer som krävs är inget som finns i handeln och kan köpas av privatpersoner. Du ska därför inte försöka med Roundup från trädgårdshandeln eftersom det kommer göra det värre. Det är också viktigt att känna till att glyfosat i stora doser är farligt för vattenlevande organismer.

Var slänger jag växtdelar som jag har tagit bort?

Lägg alla växtdelar i en tät transparent säck och transportera den till återvinningscentralen i Kattarp där du lägger det i en särskild container.

Transportera aldrig parksliden i ett öppet släp, då sprids den lätt längs vägen.

Kontakt

Klicka på personens eller verksamhetens namn och fyll i formuläret för att ta kontakt via e-post.

Läs om hur vi hanterar personuppgifter.