Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Måltider i äldreomsorgen

I Osby kommun lägger vi stor vikt vid att maten är av god kvalitet, att maten tillagas på bra råvaror och med stor omsorg. Det är kostenheten i kommunen som tillagar och levererar måltider till förskola, grundskola och äldreomsorg.

Exempelbild

Maten i äldreomsorgen

Köksenheterna Bergfast och Rönnebacken ansvarar för tillagning av måltider till alla kommunala vård- och omsorgboenden i kommunen, förutom Solhem i Loshult som har ett eget tillagningskök.

Köksenheten på Ekebo ansvarar för tillagning av maten till Ekebos restaurang. I samtliga kök arbetar erfarna kockar och ekonomibiträden.

Måltidernas fördelning

Måltiderna inom äldreomsorgen planeras enligt nordiska näringsrekommendationerna (NNR) och energi- och näring fördelas enligt följande:

  • Frukost 15-20 %
  • Lunch 25-35 %
  • Kvällsmål 25-30%
  • Mellanmål (2-3 st/dag) 10-20%

Alla måltiderna tillsammans ger en fullständig täckning av dagsbehovet vad gäller energi och näring. Detta innebär att om man endast får lunch hemlevererad (matdistribution), eller äter i äldreomsorgens restauranger, så ger det inte tillräckligt med mat för hela dagen. Cirka 65 procent av energin och näringen ska komma från dagens övriga måltider. Matsedeln för äldreomsorgens måltider planeras centralt och består oftast av traditionell svensk husmanskost.

Tillagning

Lunch och kvällsmål tillagas på Rönnebacken och Bergfast och transporteras varm till Lindhem och Soldalen. Solhem har eget tillagningskök. Mat till hemmaboende pensionärer erbjuds via restaurangerna på Rönnebacken, Bergfast och Ekebo eller via matdistribution efter biståndsbeslut.

Aktuell matsedel hittar du under rubriken Matsedlar.