Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Föreningsliv

I Osby kommun finns ett fantastiskt föreningsliv med cirka 200 registrerade föreningar. Merparten av invånarna är engagerade i någon förening och det finns aktiviteter inom många olika intresseområden. Verksamheten för ungdomar är stor och många ovärderliga ledare ställer upp på sin fritid vilket ser till att föreningsintresset fortlever och utvecklas.

Nyheter

Sök projektsöd från Länsstyrelsen Skåne

Länsstyrelsen Skåne utlyser 3 570 000 kronor i projektstöd, för att stimulera investeringar med koppling till fritids- och idrottsaktiviteter på landsbygden. Utlysningen, som ligger inom ramen för det svenska landsbygdsprogrammet, riktar sig till föreningar och projekten ska bidra till att utveckla den skånska landsbygden. Stödet kan sökas fram t o m den 30 september.Du kan läsa mer om stödet på vår webbsida Länk till annan webbplats..

Information från Länsstyrelsen Skåne

  • Den tillfälliga covid-19 lagen gäller än!

Kommer ni anordna en tävling eller uppvisning med publik framöver? Då finns det en rad åtgärder ni behöver genomföra för att följa den tillfälliga covid-19 lagen. Det handlar om att beräkna antal deltagare, säkerställa att de håller avstånd till varandra, dokumentera smittskyddsåtgärder etc.

Länsstyrelsen bedriver tillsyn av den tillfälliga covid-19-lagen för att minska smittspridningen i samhället. Ett område vi utför tillsyn på är allmänna sammankomster/offentliga tillställningar. Exempel på sådana sammankomster är idrottstävlingar eller uppvisningar inför publik.

För mer information om vilka åtgärder ni behöver göra inför en tävling eller uppvisning, vänligen läs igenom bifogat informationsblad och checklista.

Ska ni genomföra ett läger eller en cup? Läs gärna Folkhälsomyndighetens allmänna råd Länk till annan webbplats.. Tänk på att en cup kan räknas som en offentlig tillställning beroende på omfattning. Är ni osäkra så stäm av med polisens tillståndsenhet.

Information om regelverket för allmänna sammankomster/offentliga tillställningar hittar ni även på Länsstyrelsen Skånes hemsida. Länk till annan webbplats.

Folkhälsomyndighetens tillsynsvägledning Länk till annan webbplats. ger bra information till dig som ska arrangera en allmän sammankomst eller offentlig tillställning.

Här är de regler som gäller för sportanläggningar Länk till annan webbplats., även då det inte är en tävling på anläggningen. Regeln om 10 kvm/person är borttagen, men kom ihåg att ni fortfarande ska utforma er verksamhet så att trängsel undviks.

Vid frågor är ni välkomna att kontakta oss på enheten för pandemitillsyn på Länsstyrelsen Skåne. Vi nås på telefon 010-224 11 25, måndag – fredag kl. 10.00 – 12.00,

eller e-post: pandemitillsyn.skane@lansstyrelsen.se

Välkomna på drop-in- Föreningsträff!

Välkomna på föreningsträff 19/10 i Medborgarhuset Lönsboda klockan 17-19

Det är drop-in och ingen anmälan krävs.

Enkel fika bjuds

Läs mer om drop-in-Föreningsträff här Pdf, 67 kB, öppnas i nytt fönster.

Idrottens dag 24/9

Den 24/9 firas idrottens dag och vi vill bjuda in idrottsföreningar till Rörelsekul och grundskolorna.

Vill er förening komma och hålla i en idrottsaktivitet och träffa träffa potentiella nya föreningsmedlemmar i samband med idrottens dag? Det finns möjlighet till ledararvode för 2 stycken ledare.

Tillsammans kan vi göra idrottens dag till en härlig dag med idrott för barn, unga och vuxna!

Fundera gärna över sommaren och återkom med ideer och förslag.

Välkommen att bidra till Idrottens dag Pdf, 3 MB.

Trygghetsvandringar i Osby startar

Nu drar trygghetsvandringar i Osby i gång med utbildning den 1 och 3/6

Utbildningen är framtagen tillsammans med fryshuset. 6 föreningar kommer sedan vandra i samarbete med Länsförsäkringar och Rotary.

Länsförsäkringar söker fler certifierade Trygghetsvandrare och önskar sökande från olika orter. Är det ett bra extrajobb för dig, så gå in på länken och läs mer!

(Välj lediga jobb och sök Trygghetsvandrare.)

Trygghetsvandrare med arbetsledaransvar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Digital Valborgshälsning från föreningar sökes!

På grund av rådande restriktioner kommer Vaborg firas digitalt även i år. Detta vill vi helst göra tillsammans med er föreningar! Därför bjuder vi in er föreningar att skicka in digitala vykort som kan bli en del av kommunens digitala Valborg 2021. Är det något särskilt ni vill tipsa om, berätta, visa eller hälsa, dansa eller sjunga?

Ta tillfället i akt och spela in en video på max 45 sekunder och skicka till osbyfritid@osby.se senast den 15 april. Tänk på att videon ska filmas i liggande format och alla medverkande ska skriva under kommunens samtyckesblankett inför publicering.

Sommarlovsaktiviteter

I dagarna har regeringen beslutat att avsätta pengar för sommarlovsaktiviteter i kommunerna under 2021. Under pandemin har många barn och unga fått avstå från aktiviteter och socialt umgänge med jämnåriga. Lovaktiviteter under sommaren kan bidra till att underlätta deras situation och livsförutsättningar.

Vill er förening hålla en aktivitet i sommar vill Kultur och fritid gärna att ni får del av dessa pengar.

Smittsäkra aktiviteter efterfrågas vilket betyder att extra hänsyn ska tas till antal deltagare, hygien och rörelseyta. Ansök om hela kostnaden för aktiviteten hos Kultur och fritid.

Skicka in info om aktiviteten samt belopp ni ansöker om till cecilia.pedersen@osby.se så fort ni har möjlighet så hoppas vi att barn och unga mellan 6-15 år ska kunna delta i enlighet med rådande restriktioner. Beslut sker löpande utifrån budget.

Tveka inte att höra av er om ni vill bolla tankar och ideér.

Rörelsekul

Rörelskul startar onsdag 14 april på Killebergsskolan och Parkskolan. På grund av restriktioner hålls aktivieterna utomhus och endast för de elever som går på skolorna. Vi söker fler ungdomsledare (gymnasieelver) så vi kan starta upp på andra skolor i kommunen. Meddela gärna om ni har en intresserad ungdomsledare bland era föreningsmedlemmar.

Föreningsinformation

På grund av för få anmälda ställdes vårens digitala föreningsmöte in. Vi har istället sammanställt aktuell information under länkar. Vi hoppas på att kunna träffa er alla under hösten 2021!

Föreningsinformation våren 2021 Pdf, 226 kB, öppnas i nytt fönster.

Anmälan till evenemangskalendern

Planerar er förening ett evenemang under sommaren 2021? Passa då på att anmäla detta så det kommer med i evenemangskalendern.

För medverkan i evenemangskalendern sommaren 2021 vill vi ha informationen om ditt evenemang senast 15 april 2021.
Anmälan till evenemangskalendern Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Drogpolicy

För att underlätta för föreningar i Osby kommun så har Kultur och Fritid tagit fram en drogpolicy som nu är politiskt beslutad. Policyn gäller från och med år 2021 och måste tillämpas av föreningar som nyttjar kommunens lokaler och söker stöd. Policyn finns att läsa under föreningsstöd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Trygghetsvandringar

Under sommaren 2021 kommer trygghetsvandringen igång i Osby kommun med start i Osby tätort. Samarbetet är mellan Osby kommun, Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad, Rotary och 5 föreningar.

I förlängningen kommer det finnas möjlighet för fler föreningar att vara med och även att få igång vandringar i Lönsboda /Killeberg.

Information till idrottsföreningar gällande pandemilagen

Länsstyrelsen Skåne har tagit fram en sammanställning gällande pandemilagen för idrottsföreningarna i Skåne.

Läs mer om vad som gäller i länken nedan

Information till idrotten Skåne Pdf, 224 kB, öppnas i nytt fönster.

Rörelsekul nystart och prova på med föreningar

Planering för en uppstart av rörelsekul utomhus är i gång

Vi söker nu gymnasieelever som är intresserade av att vara ledare

Utbildning för Rörelsekul-ledare Pdf, 115 kB, öppnas i nytt fönster. anordnas den 31/3

Hör gärna av er om er till osbyfritid@osby.se om er förening vill anordna prova på i samband med rörelsekul. Ledararvode utgår för den tid er förening medverkar.

Föreningsträff våren 2021 INSTÄLLD

Vårens digitala föreningsräff ställs in på grund av för få anmälda

Vi kommer istället sammanställa aktuell information och skicka ut till alla föreningar under vecka 11.

Håll utkik i mailen och meddela oss gärna om ni ej får brevet.

Corona-restriktioner

Information om aktuella åtgärder inom kultur- och fritidsverksamheten och övrig relevant information som rör föreningar och evenemang finns under länkar.

Fritidsaktiviteter för gymnasieungdomar återupptas Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Aktuella åtgärder gällande föreningar och evenemang Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Extra föreningsstöd i samband med pandemin

Läs mer om ansökan och övriga åtgärder som kommunen vidtagit under länkar.

Extra föreningsstöd i samband med pandemin Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sök stöd för allmänna samlingslokaler hos Boverket senast 16/11

Läs mer och ansök på länken nedan

Det är även utlovat en ny omgång inför 2021 med 50 miljoner från Kulturdepartementet. Håll gärna utkik på deras hemsida och på Boverkets hemsida.

Föreningsträff hösten 2020

På grund av rådande restriktioner ställdes höstens föreningsträff tyvärr in. Här nedan kan ni ta del av viktig och aktuell föreningsinformation för hösten 2020. Vi hoppas nu på en träff under våren 2021!

Föreningsinformation hösten 2020 Pdf, 260 kB.

Sök projekt- och arrangemangsstöd senast 1/12!

Det finns nu möjlighet att söka projekt- och arrangemangsstöd! Läs mer info i länken nedan. Ansökan behöver komma in senast 1/12 men projektet/arrangemanget kan genomföras under 2021. Projekt och arrangemang planerade efter rådande restriktioner prioriteras. Vid frågor hör gärna av er till osbyfritid@osby.se

Sök bidrag på Sparbanksstiftelsen senast 27/11!

Sparbanksstiftelsen har öppnat upp för en bidragsperiod som heter Föreningsstödet. Det är ett extra bidrag till alla föreningar i Osby kommun som har en aktiv barn- och ungdomsverksamhet.

Det handlar inte bara om idrottsföreningar utan även annan barn- och ungdomsverksamhet. Det kan vara exempelvis scouter eller kulturföreningar.

Länk för mer information och ansökan finner ni här nedan.

https://www.sparbankenskane.se/samhallsengagemang/projekt-och-initiativ/foreningsstodet0.html Länk till annan webbplats.

Nätverksträff för unga ledare

Har ni unga ledare i er idrottsförening? Då vill vi tipsa om nätverksträff för unga ledare (16-25 år) i Kristianstad den 21/10

På träffen bjuds det på mat och en inspirationsföreläsning med Jim Thuresson. Det kommer anordnas en kort workshop med fokus på en större dag under 2021 som RF-SISU Skåne kommer anordna för Unga ledare. Läs mer om nätverksträffen nedan.

Barnidrottskonvent Kristianstad. Pdf, 282 kB.

Inkludera fler i föreningslivet

Välkommen på webbutbildningen inkludera fler i föreningslivet den 22/10 kl 16-18. Utbildningen är kostnadsfri och sker i samarbete mellan Osby kommun och projeketet Plats för engagemang.

Projektet Plats för engagemang har varit verksamt i nordöstra Skåne sedan 2018 och jobbat för att öka nyanländas delaktighet i föreningslivet genom olika informations- och stödinsatser (bl.a. har över 950 nyanlända deltagit i informationsträffar om svenskt föreningsliv). 2020 har varit ett tufft år, inte minst för föreningslivet, men vi hoppas att ni vill blicka framåt lite genom att lyfta frågan om hur er förening kan inkludera fler målgrupper!

Inkludera fler i föreningslivet Pdf, 2 MB, öppnas i nytt fönster.

Kostnadsfri workshop

Nu erbjuder vi föreningar en workshop på tema bemötande. Mer info och anmällan finns här:

Workshop tema bemötande Pdf, 2 MB.

Föreningsträff 3/11 kl 18-20!

Välkommen på höstens föreningsträff som kommer ske i främsta hand digitalt på grund av rådande restriktioner. Mer info och anmällan hittar ni här nedan.

Föreningsträff hösten 2020 Pdf, 2 MB.

Sök föreningsstöd senast 25/8!

Nu är det dags att söka lokalt aktivitetsstöd, investeringsstöd samt projekt och arrangemangsstöd. Ansök senast 25/8. Läs mer omföreningstöden här:

föreningsstöd.

Statligt stödpaket kan nu sökas av kultur- och idrottsföreningar!

Kulturföreningar kan ansöka om stöd för inställda och uppskjutna kulturevenemang till följd av Covid-19. Ansök senast 11-13/5!

Idrottsföreningar kan ansöka om kompensationsstöd för ekonomiska konsekvenser av coronakrisen. Ansöka senast 15/5!

Länkar för ansökan hittar ni här:

s Länk till annan webbplats.töd för inställda och uppskjutna kulturevenemang till följd av Covid-19 Länk till annan webbplats..

Sommarevenemang och -aktiviteter

Vi är medvetna om att det finns en stor osäkerhet kring hur sommaren kommer se ut. I enlighet med rådande restriktioner vill vi dock försöka se möjligheter till att bedriva aktiviteter utomhus under sommaren i mindre grupper och hjälpa er att nå ut med info.

Har ni någon aktivitet planerad under juni-augusti får ni gärna skicka in informationen via vårt formulär så skickar vi ut infon i våra kanaler. Kanske har ni planerat om, gjort någon aktivitet digital eller har ni andra aktiviteter planerade som fungerar under rådande omständigheter

Hör gärna av er om ni har några frågor.

Formulär för anmälan av evenemang och aktiviteter hittar ni här:

formulär Länk till annan webbplats.

Inget statsbidrag för avgiftsfria sommarlovsaktiviteter 2020

Tidigare har föreningar kunnat söka bidrag för aktiviteter på sommarlovet, som är gratis och riktar sig till barn mellan 6 och 15 år. Detta har varit möjligt eftersom Socialstyrelsen på uppdrag av regeringen har fördelat ett statsbidrag till Sveriges kommuner.  I år har inte regeringen haft med detta statsbidrag och Socialstyrelsen kommer alltså inte att dela ut statsbidrag för avgiftsfria sommarlovsaktiviteter till kommunerna. Det innebär tyvärr att föreningar inte kan söka bidrag för sommarlovsaktiviteter från Osby kommun år 2020.

Nytt stöd på grund av covid-19

Nu kan föreningar söka stöd från RF-SISU Skåne för att anpassa sättet att träna under coronaepidemin. Läs mer om stödet här:

nytt stöd för anpassad träning under coronakrisen-Skåne Länk till annan webbplats..

Rörelsekul

Rörelsekul är inställt tillsvidare på grund av Covid-19.

Vi planerar för en fortsättning så snart som möjligt.

Minnesanteckningar föreningsträff

Vi vill rikta ett stot tack till alla som deltog under vårens föreningträff!

För er som inte hade möjlighet att delta kan ni läsa minnesnateckningarna här nedan.

Minnesanteckningar från föreningsträffen den 20200303 Pdf, 77 kB.

Sök projektstöd hos RF Sisu

Projektstöd if anläggning finns att söka inom följande områden:

stöd till aktivitetsytor, mindre projekt eller större projekt

stöd till energi- och miljöprojekt

stöd till renoveringsprojekt

stöd till säkerhetsprojekt

stöd till utrustning för Parasport

Här kan ni läsa mer om de olika projektstöden.

Projektstöd if anläggning Pdf, 172 kB.

Utbildning Rörelseförståelse 24/3 - INSTÄLLD tillsvidare

Tyvärr måste vi flytta fram utbildningen i Röresleförståelse tilsvidare. Vi återkommer med ett nytt datum till er som anmällt er.

Vi har tagit beslutet med tanke på rådande läge gällande Corona-viruset och att den praktiska delen av utbildningen innebär full kroppskontakt.

Det går bra att göra en intresseanmällan inför nästa datum här.

Info och anmälan Pdf, 300 kB.


Kontakt

Klicka på personens eller verksamhetens namn och fyll i formuläret för att ta kontakt via e-post.

Läs om hur vi hanterar personuppgifter.

Händer och fötter i en ring