Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

PRAO

Arbetet med prao grundskolan i återupptogs hösten 2018 och vi har påbörjat ett långsiktigt arbete med att utveckla och kvalitetssäkra praoverksamheten i Osby kommun. Tyvärr har den rådande situationen med Covid -19 medfört att praon är inställd hösten 2020 och vi arbetar med att utveckla formerna för att ersätta den med andra insatser inom området "Arbetslivsorientering". Företag är välkomna att registrera praoplatser hela året. Informationen som följer för elever gäller endast när vi åter kan erbjuda prao igen.

Företagare

Genom verktyget Samverka.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan företag registrera och erbjuda praoplatser. Instruktioner om hur du kan erbjuda platser finner du under "Länkar" (nedan till höger). För att gå direkt till registrering - klicka nedan.

Registrering - FÖRETAG

Elev

Som elev har du möjlighet att ordna med en egen plats, eller ansöka om en plats, på Samverka.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Du finner instruktionsfilmer om hur du ansöker om en praoplats, eller registrerar en egen plats under "Länkar" (nedan till höger). För att gå direkt till ansökan/registrering - klicka nedan.

Registrering - FÖRETAG

Skolpersonal

Praon fyller en viktig funktion i elevens förberedelser inför både gymnasieval och framtida yrkesliv. För att deras upplevelse av praon samt lärande skall bli så bra som möjligt ser vi studie- och yrkesvägledare positivt på att utveckla samarbetet kring praon ute på skolorna. Ta gärna del av skriften "iPraktiken - SKOLA Pdf, 4 MB, öppnas i nytt fönster." och kontakta oss gärna om du har frågor eller funderingar. Tips! Passa gärna på att besöka eleverna när de är ute, då det ger en möjlighet att få se dem i annan miljö samt lära känna dem lite mer enskilt.

Om PRAO

Prao står för PRaktisk Arbetslivs Orientering (PRAO) och syftar till att ge eleverna en egen erfarenhet av vad ett arbete kan innebära samt en förståelse för arbetslivet. Den 1 juli 2018 blev praon obligatorisk och alla elever i grundskolan ska erbjudas 10 dagars prao. Det är huvudmannen (kommunen) som ansvarar för att eleverna erbjuds prao.

Varför PRAO?

Vi frågade Thomas om vad han tycker om att ta emot praoelever. Se filmen nedan.

Kontakt

Klicka på personens eller verksamhetens namn och fyll i formuläret för att ta kontakt via e-post.

Läs om hur vi hanterar personuppgifter.