Serveringstillstånd
För att få servera eller sälja spritdrycker, starköl, vin, andra jästa alkoholdrycker eller alkoholdrycksliknande preparat behövs ett serveringstillstånd, enligt Alkohollagens 8 kapitel 1 §.
Text
Ansökan
Det krävs ett tillstånd oavsett om man driver en restaurang eller om man ska ha ett tillfälligt arrangemang som vänder sig till allmänheten eller till ett slutet sällskap.
För att kunna beviljas ett serveringstillstånd måste den som söker kunna visa att han eller hon är personligt och ekonomiskt lämplig. Den som söker ska vara ekonomiskt skötsam, ha kunskaper i alkohollagstiftningen och inte vara misstänkt eller dömd för brott.
Lämplighetsprövningen gäller både det bolag eller den förening som söker tillståndet och de personer som ingår i bolagets ledning samt andra personer som har betydande inflytande i verksamheten.
Med ekonomisk lämplighet menas bland annat att man har betalat skatter och avgifter i tid och skött bokföringen på ett korrekt sätt. Saker som kan påverka den ekonomiska lämpligheten negativt är till exempel tidigare konkurs, skatteskulder och/eller ett mönster av upprepade betalningsuppmaningar från Skatteverket. Man ska även på ett tydligt sätt kunna visa hur man har finansierat sitt inköp av restaurangverksamheten. Det betyder att man med skriftlig dokumentation ska visa pengarnas ursprung och att kapitalet anskaffats på ett lagligt sätt.
Tillståndsinspektörer
Mari Lilja White
Tel: 0479-528 571