Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Välkommen till Osby kommun

Vad kul att just du vill flytta hit, eller kanske redan är här! Vi hoppas att du ska trivas och hitta dina egna smultronställen i vår kommun. Här har vi samlat information som kan vara bra att ha för dig som är ny eller funderar på att flytta hit. Tveka inte att höra av dig om du undrar över något. Välkommen!

Om Osby kommun

I Osby kommun trivs drygt 13 000 invånare med ett perfekt läge i nordöstra Skåne. Osby är Skånes nordligaste kommun och gränsar till såväl Småland som Blekinge. Orten ligger vid Osbysjön, vilken genomkorsas av Helge å några kilometer längre söderut.

Här får du närhet till fantastisk natur, ett stort utbud av fritidsaktiviteter och ett varierat kulturutbud. Här finns också spännande jobb och karriärmöjligheter, barnomsorg, skola och äldrevård som ofta får topprankingar i olika nationella undersökningar.

Osby kommun bildades 1974 efter en kommunsammanslagning av Osby, Loshult och Örkeneds kommuner samt Visseltofta församling.

Mer om Osby kommun

Kontakta oss

Osby kommuns kontaktcenter underlättar och ökar tillgängligheten för dig som besökare att få hjälp med dina kommunala ärenden. Här möter du våra kontaktcentervägledare som besvarar och förmedlar dina frågor. Vi är din enkla väg in då du behöver komma i kontakt med våra kommunala verksamheter. Du kan både ringa, mejla och besöka oss på kommunhuset.

Kontakt med kommunen

Bo i kommunen

Hur vill du bo? På landet eller i stan, i hus eller lägenhet? Här finns alla möjligheter. Du som funderar på att bygga ditt eget hus kan hitta lediga tomter, information om bygglov, bostadsanpassning och liknande här hos oss. Vill du hyra ditt boende så finns självklart den möjligheten också.

Ska du bygga, ändra eller riva?

Hyra bostad

Arbete och näringsliv

Fler än 500 aktiva småföretag på drygt 13 000 invånare gör Osby till en av landets mest företagstäta kommuner. Företagsandan går långt tillbaka i tiden där nästan varje familjeled har en företagare.

Osby har stora logistiska fördelar med sin strategiska placering vid Södra Stambanan såväl som riksväg 15 och 23. De goda kommunikationerna ger företagen ett brett utbud av duktig personal. Pendlingen förenklas genom den utökade lokaltågtrafiken.

Är du nyfiken på Osby kommun som arbetsgivare? Du hittar alla våra lediga tjänster hos Offentliga jobb.

Lediga jobb i Osby kommun

Mer om näringsliv och jobb i Osby kommun

Sophämtning, vatten och återvinning

Kommunen ansvarar för dricksvatten, avlopp och dagvatten inom det så kallade verksamhetsområdet, där Skåne Blekinge Vattentjänst AB (SBVT) ansvarar för drift och leverans av tjänster.

Vatten och avlopp

Avfallsbehandling och återvinning av avfall från hushåll, industrier och andra verksamheter skötas av Östra Göinge Renhållnings AB (ÖGRAB).

Avfall och återvinning

Kommunikationer

Osbys läge utmed södra stambanan gör det enkelt och smidigt att ta sig till och från kommunen. Storstadens puls finns finns i Malmö och Köpenhamn bara en timme bort med tåget. I anslutning till tågstationen i Osby finns gott om gratis parkeringar.

Parkeringsmöjligheter i Osby tätort

Som senior i Osby kommun reser du kostnadsfritt med all kollektivtrafik inom kommunen. Alla personer över 70 år som är folkbokförda i kommunen får Skånetrafikens Jojo Senior-kort automatiskt hemskickat till sig.

Seniorresor

Vi strävar efter att ha väl fungerande trafik och välskötta gator. Vare sig vi går, cyklar, åker kollektivt eller kör bil är trafiken och miljön omkring oss något vi berörs av varje dag. Många av gatorna i våra tätorter är uppbyggda som gårdsgator, med smala körstråk och plattläggningar för att dämpa farten.

Trafik, gator och kommunikation

Stöd, vård och omsorg

Du som är äldre ska få det stöd du behöver. Det kan exempelvis vara hemtjänst, som ger dig möjlighet att bo kvar i den egna bostaden så länge du själv önskar. Vi har också gruppboenden och trygghetsboenden.

För dig som har en funktionsnedsättning kan vi ge det stöd som du är i behov av för att kunna leva ett självständigt liv.

Mer om stöd och omsorg

Osby kommun ingår i Region Skåne där har vi vårdval. Det ger dig möjlighet att välja den hälsocentral eller läkarmottagning som passar dig bäst. I Osby kommun finns tre vårdcentraler, två i Osby och en i Lönsboda.

Gör ditt vårdval - 1177.se

Barn och utbildning

I vår kommun är det livslånga lärandet högt prioriterat. I kommunens skolverksamhet finns ett aktivt samarbete med näringslivet liksom med kultur- och fritidsområdet.

I Osby kommun drivs förskoleverksamheten för de minsta barnen i form av förskola, pedagogisk omsorg och öppen förskola. Vi har sex kommunala grundskolor med förskoleklass och tillhörande fritidshem. På två av skolorna finns även integrerad grundsärskola. Verksamheterna arbetar med språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt i alla ämnen samt har fokus på systematiskt kvalitetsarbete.

Osby kommun har två gymnasieskolor, Ekbackeskolan och Yrkesskolan.

Mer om barnomsorg och utbildning

Kultur, fritid och natur

Vi strävar efter att erbjuda ett brett kultur- och fritidsutbud med många aktiviteter att uppleva för både kommuninvånare och besökare, barn och vuxna. I Osby kommun hittar du tre bibliotek som förutom böcker erbjuder en mängd andra arrangemang såsom språk- och stickcafé, sagostunder och föreläsningar. På Osby bibliotek alldeles intill järnvägsstationen hittar du även Osby konsthall.

Här finns också hemliga badplatser, spännande stigar och djupa skogar att upptäcka. Grönytor och skogslandskap är en självklarhet för oss göingebor som har det precis utanför husknuten.

Det finns bra möjligheter till härligt friluftsliv och motion både inomhus och utomhus. Vi har flera anläggningar där du kan motionera och vara aktiv. Dessutom finns det ett brett utbud av föreningar som erbjuder olika aktiviteter.

Se och göra i kommunen

Räddning och säkerhet

Det ska vara tryggt att bo och vistas i Osby kommun. Du som invånare eller besökare ska känna trygghet för liv, hälsa, miljö och egendom. Kommunen arbetar därför olycksförebyggande för att minska antalet olyckor och öka säkerheten i kommunen.

Mer om räddning och säkerhet

Ny i Sverige?

Kanske har du kommit till Osby kommun som ny i Sverige - som arbetstagare, student, kärleksinvandrad eller av andra anledningar. Oavsett så är du varmt välkommen till Osby kommun!

Information till dig som är ny Sverige

Nyinflyttad?

Du som flyttar till Osby kommun får hem ett välkomstvykort från oss. Ta med dig vykortet till vårt kontaktcenter på kommunhuset så får du en fribiljett till kommunens två simhallar!

Kontaktcenter
Västra Storgatan 35, 283 80 Osby