Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Kuben

På Kuben vill vi ge möjlighet att skapa förutsättningar för personer att utvecklas, vara delaktiga och skapa en miljö där man kan känna trygghet och glädje. Vi tar hänsyn till den enskildes förutsättningar och individuella behov och intressen.

Vi erbjuder aktiviteter och sinnesstimulering anpassade efter behov, förutsättningar och intressen. Vi har en fast struktur på arbetsdagen och varje deltagare har ett individuellt schema som tydliggör dagens aktiviteter. Aktiviteterna som vi erbjuder ger valmöjlighet och sker både i grupp och individuellt.

Aktiviteter som vi gör på Kuben:

Kommunikation

För att kunna förstå och tolka varandra använder vi oss av olika alternativ. Vi använder teckenkommunikation för att lättare förstärka och förstå det talade ordet. Vi använder pictogrambilder för att beskriva en sak eller händelse. För att förmedla och dokumentera dagens händelser använder vi digitala bilder. Vi jobbar med konkreta föremål för att göra vardagen tydlig och enkel.

Kulturella aktiviteter

Vi läser i den lokala tidningen och i tidningens 8-sidor för att få reda på vad som hänt i världen och i vår närhet. Vi går till biblioteket och lånar böcker och vi har lättlästa böcker och ljudböcker.

Sociala aktiviteter

Det är roligt och utvecklande att delta i sociala aktiviteter. Det är stärker och uppmuntrar att umgås och lyssna på varandra samt en upplevelse i själva aktiviteten. Exempel på sociala aktiviteter som vi gör är bingo och bowling.

Upplevelserik miljö

Vi erbjuder på olika sätt en stimulerande miljö både inomhus och ute. Vi har dagliga utevistelser i naturen, då får man på ett naturligt sätt ta del av årstidernas växlingar.

Vi har sinnesrum (snoezelrum). Det är en miljö som ska ge både avslappning och stimulering. I den sköna vattensängen njuter man av ljud, ljus och bildeffekter.

Aktiviteter för kropp och själ

Vi har olika rörelseaktiviteter under veckan som ger något för både kropp och själ.

Vi har taktil stimulering i en lugn och avslappnande miljö med levande ljus och musik. Det är en lätt beröringsmassage efter ett bestämt mönster. Man sänker stressen, ökar vakenheten och kroppsuppfattningen stärks.

Vi åker åven och badar i varmbad och bassäng. Där har vi dels har träning efter sjukgymnastikprogram, samt simning och avslappning.

Arbete

Under veckorna har vi lite olika arbeten. Ett arbete är legoarbete där man paketerar, ompaketerar och monterar. I legoarbetet har vi ett fint samarbete med olika företag i kommunen.

Skapande arbete innebär att alla har möjlighet att uttrycka sig i färg och form. Vi målar samt gör tavlor och kort.

Vi har under veckan olika serviceinriktade arbeten. Det är dagligen arbete i köket med kaffekokning, bakning, matlagning och servering av mat. Diskning samt enklare städning och tvätt ingår också.

Kontakt

Adress: Västra Storgatan 10A
Telefonnummer: 0479 - 52 84 01