Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Förhandsbesked

Om du har lösa planer på att bygga något som kräver bygglov kan du söka förhandsbesked. Förhandsbeskedet är ett sätt för dig att tidigt få reda på om det du planerar att bygga överhuvudtaget är möjligt att bygga på den plats som du tänkt dig.

Ett förhandsbesked kräver inte lika mycket ansökningshandlingar som en ansökan om bygglov. Förhandsbeskedet berättar om du överhuvudtaget får bygga på platsen, utan att du behöver ta fram ritningar på det du vill bygga. På så sätt slipper du lägga ner tid och pengar på en bygglovsansökan i onödan.

Positivt eller negativt förhandsbesked

Om platsen är lämplig att bygga på får du ett positivt förhandsbesked från kommunen. Om platsen är olämplig får du ett negativt förhandsbesked.

Bindande i två år

Ett positivt förhandsbesked är bindande i två år från och med att beslutet har vunnit laga kraft. Det innebär att du måste söka bygglov inom den perioden om du vill använda förhandsbeskedet. Under de två åren kan kommunen inte avslå en bygglovsansökan för den åtgärd som förhandsbeskedet gäller, så länge din ansökan om bygglov helt stämmer överens med ditt förhandsbesked.

Ansök om förhandsbesked

Du ansöker enklast via vår e-tjänst. Klicka på knappen Sök förhandsbesked för att komma till e-tjänsten om bygglov och andra åtgärder.

Sök förhandsbesked

Vill du hellre göra din ansökan på en blankett kan du ladda ner den här på sidan eller kontakta kommunens kontaktcenter på 0479-52 80 00 för att få den hemskickad.

Kontakt

  • Miljö & Bygg
    miljobygg@osby.se
    0479- 52 80 00
    miljobygg@osby.se

Klicka på personens eller verksamhetens namn och fyll i formuläret för att ta kontakt via e-post.

Läs om hur vi hanterar personuppgifter.

Exempelbild