Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Våld och övergrepp

Alla barn har rätt att känna sig trygga i sitt hem och de som ska ta hand om barn och ungdomar får inte använda våld.

Alla barn har rätt att känna sig trygga

En del barn växer upp med våld från vuxna i familjen eller får vara med om att en av föräldrarna använder våld mot den andre föräldern. Så ska ingen behöva ha det. Många som utsätts för våld tänker att det är deras fel, men det är de vuxna som gör något förbjudet och det finns hjälp att få.

Barn kan utsättas för våld i familjen på olika sätt. Ibland kan det vara en förälder som slår, ibland ett syskon. Det kan handla om sparkar och slag, att man blir inlåst eller blir misshandlad på något annat sätt. Att bli tvingad till sex eller att göra något sexuellt är också våld. Våld kan även vara att bli kallad för något fult och elakt eller att få höra att man är dålig och jobbig. Man kan även bli hotad eller vara med om att vuxna eller syskon använder våld mot någon annan i familjen.

Ett annat slags våld är att de vuxna inte tar hand om en på ett bra sätt. Det kan till exempel vara om man ofta får gå hungrig, inte har kläder eller någonstans att sova. Det kan också vara om någon i familjen tar ens pengar eller om man inte får omtanke och kärlek. Vuxna måste helt enkelt ta hand om sina barn på ett bra sätt. Allt våld mot barn kan kallas barnmisshandel och det är förbjudet.

Om du är utsatt för våld finns det hjälp att få!

Om du är utsatt för våld är det viktigt att du försöker våga prata med någon vuxen i din närhet som du litar på.

Barn- och familjeenheten

På Barn- och familjeenheten kan du få träffa en socialsekreterare och berätta om din situation. Ni kan sedan tillsammans prata om vad du behöver för hjälp för att kunna känna dig trygg. Här kan du läsa mer om vad som händer om socialtjänsten inleder en utredning om din situation.

Elevhälsan

På din skola finns kurator och skolsköterska som du kan vända dig till. De kan sedan hjälpa dig att ta kontakt med en socialsekreterare.Kontakt

Klicka på personens eller verksamhetens namn och fyll i formuläret för att ta kontakt via e-post.

Läs om hur vi hanterar personuppgifter.

Exempelbild