Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Val

Här hittar du information om allmänna val och om nästa val till riksdag, kommun- och regionfullmäktige som sker den 11 september 2022.

Allmänna val

Vart fjärde år hålls allmänna val till riksdag, kommunfullmäktige och regionfullmäktige i Sverige. Valen sker alltid den andra söndagen i september. Nästa val är den 11 september 2022.

Val till Europaparlamentet hålls vart femte år under en period som Europaparlamentet beslutar. Senaste valet till EU-parlamentet hölls i maj 2019.

Vem kan rösta i de allmänna valen?

Du har rösträtt till de allmänna valen om du är folkbokförd i kommunen och har fyllt 18 år senast på valdagen. Du ska också:

  • vara svensk medborgare eller
  • vara medborgare i någon av EU:s medlemsstater, Norge eller Island eller
  • vara medborgare i en stat utanför EU och ha varit folkbokförd i Sverige i minst tre år.

Rösträtten bestäms 30 dagar före valdagen.

Vem ansvarar för vad?

Valmyndigheten ansvarar för förberedelser och genomförande av allmänna val. De svarar även för röstlängder och röstkort. Sveriges kommuner ansvarar via sina valnämnder för genomförandet av de allmänna valen. Utöver detta ansvarar kommunerna för genomförandet av folkomröstningar och eventuella extra val.

Valmyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Valnämnden Öppnas i nytt fönster.

Förtidsrösta

Om du inte kan ta dig till vallokalen på valdagen finns möjlighet att förtidsrösta. I god tid innan valet 2022 kommer mer information om lokaler för förtidsröstning att finnas här.

För att kunna förtidsrösta behöver du kunna visa upp både giltig id-handling och röstkort. Om du inte har någon giltig id-handling kan en annan person intyga din identitet – den personen måste visa upp en giltig id-handling. Har du tappat bort eller glömt ditt röstkort finns möjlighet att skriva ut ett så kallat dubblettröstkort. Prata med röstmottagarna, så hjälper de dig.

Kontakt

  • Osby Kommun
    Västra Storgatan 35 - 283 31 Osby
    0479-52 80 00
    kommun@osby.se

Klicka på personens eller verksamhetens namn och fyll i formuläret för att ta kontakt via e-post.

Läs om hur vi hanterar personuppgifter.

Exempelbild