Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Resekort samt reseersättning

Resekortet för dagliga resor inom Skåne. Reseersättning är en ersättning för dagliga resor mellan folkbokföringsadressen och gymnasieskolan.

Vem kan få resekortet?

Du kan få resekortet om du är folkbokförd i Osby kommun och

  • du studerar på en gymnasieskola inom eller utanför Osby kommun
  • dina dagliga resor mellan din folkbokföringsadress och gymnasieskola
    överstiger 6 km enkel resa.
  • inte har inackorderingsbidrag.

Ansöka om resekort?

Du ansöker om resekortet via vår E-tjänst. Ansökan ska göras senast den 10 juli för dig som börjar årskurs 1 på gymnasiet. Du ansöker via e-tjänsten ansökan om resekort/kontant reseersättning.

Är du nyinflyttad till vår kommun och är berättigad till ett resekort tar du kontakt med kontaktcenter så hjälper vi dig med ditt resekort

Hur får du resekortet?

Resekortet skickas hem till den adress som du är folkbokförd på. Har du inte fått resekortet när skolan startat, ta kontakt med Osby kommuns kontaktcenter.

Undantag: Du som ska ha ett Kronobergskort får hämta det på kontaktcenter, Kommunhuset, Västra Storgatan 35, Osby. 

Spara kortet

Kortet ska du behålla under resten av din gymnasietid. Resekortet gäller för fritt resande dygnet runt i hela Skåne måndag till fredag från skolstart till skolavslutning innevarande läsår. Resekortet gäller även på skollov under läsåret. Om du vill resa på helgen eller under sommarlovet så kan du enkelt köpa till biljett på kortet. Läs mer på www.skanetrafiken.se

Registrering av kortet på buss och tåg

Du bör ta upp skolkortet ur plånbok eller andra fodral när det ska blippas. Om det förvaras tillsammans med betalkort kan det hända att pengar dras från betalkortet i stället för att registreras på skolkortet.

Reseersättning

Elev som har minst 6 kilometer till närmaste hållplats eller motsvarande kan ansöka om extra reseersättning om 200 kronor per månad. Detta bidrag beviljas i kombination med resekortet.

Vad händer vid ändrade förhållanden?

Du ska meddela Barn- och utbildningsförvaltningen vid ändrade förhållanden som till exempel avbrutna studier, ändrad studieort eller om du flyttar från Osby kommun.

Vart vänder du dig om du behöver ett nytt kort?

Om du förlorar, skadar eller får kortet stulet, ska du genast anmäla det till kontaktcenter i Osby kommun.

Du får ett nytt kort mot en avgift:
1:a kortet blir det en avgift på 30 kr, därefter blir kostnaden 100 kr per kort.

OBS! Elev, som är berättigad till resekortet, får åka med buss eller tåg under terminens fem första dagar utan resekortet. Fem dagar gäller från varje enskild skolas terminsstart.

Kontakt

Klicka på personens eller verksamhetens namn och fyll i formuläret för att ta kontakt via e-post.

Läs om hur vi hanterar personuppgifter.

bild på skolkort
Exempelbild