Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Morgonidrott har lockat många elever

Under nio veckor har morgonpigga mellanstadieelever på Hasslarödsskolan haft möjlighet att testa på morgonidrott en gång i veckan. Det är idrottslärare Jesper Eriksson som har startat projektet för att uppmuntra till rörelseglädje och för att ge eleverna en bra start på dagen. Det har varit uppskattat hos barnen som säger att de blir mycket piggare under dagen när de börjar morgonen med en fysisk aktivitet.

Morgonidrotten startar klockan 07.20, en timme innan skoldagen börjar. Den fysiska aktiviteten är runt 30 minuter. Det har aldrig varit mindre än 23 elever på morgonidrotten, som mest har det varit 35 elever samtidigt. Aktiviteterna har dels valts av Jesper men oftast har eleverna fått rösta om nästa veckas aktivitet. Det har då blivit en blandning av fotboll, innebandy, basket, multiboll, killerboll, palla äpple, spökboll, kinesiska muren och flaggan.

Några av eleverna som gått på morgonidrotten är Gustav och Lena.

Vad tycker ni om att gå på morgonidrott?

- Jag känner en skillnad när jag haft morgonidrott. Jag blir piggare på morgonen och hjärnan kommer i gång, säger Gustav.

- Jag får mer energi när jag rör mig på morgonen, säger Lena.

Morgonidrotten avslutas med en gemensam frukost i form av macka, frukt och yoghurt. Frukosten kommer från ICA Kometen som har sponsrat under hela projektet.

- Jag vill ge ett stort tack till Martin på Kometen i Osby, utan hans engagemang och driv hade detta inte blivit så här lyckat. Vi är glada att de har sponsrat all frukost under hela projektet, säger Jesper.

Eftersom eleverna på Hasslarödsskolan har idrottslektioner 2–3 gånger i veckan så var projektet 1 gång i veckan. Det betyder att eleverna har möjlighet att röra sig aktivt 2–4 gånger i skolan. Nu ska projektet utvärderas för att se om det blir en fortsättning. Frågar man eleverna om en fortsättning blir det ett rungande JA.

- Projektet har varit väldigt uppskattat av både elever och vårdnadshavare. Man märker hur engagerade eleverna är. De är på hugget när de kommer hit, trots att det är tidigt på morgonen. Glädje och gemenskap har verkligen speglat projektet, berättar Jesper.

Elever och idrottslärare står inne i idrottshallen och kollar in i kameran
Idrottslärare Jesper och Ica-Martin står framför butiken och håller i en låda med frukost