Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Författarbesök hos tredjeklassare satte fart på elevernas fantasi

Kommunens tredjeklassare har under hösten haft besök av författaren Emma Karinsdotter. Vid två tillfällen har eleverna fått tips på hur man utvecklar sitt egna skrivande genom att använda olika sinnen. Till exempel att skriva vad man ser, hör eller känner. De gick även igenom hur man skapar en spännande berättelse, sen fick eleverna själva testa på det.

Besöket är en del av satsningen Skapande skola, ett statsbidrag som ska bidra till att konst och kultur integreras i skolan på lång sikt. Alla tredjeklassare har eller ska gå Emmas workshop som sträcker sig över två tillfällen. Genom att ge elever i årskurs 3 denna möjlighet är förhoppningen att de ska få en extra skjuts i sitt skrivande och i sin fantasi.

På första besöket introducerade Emma sin bok, Ovetenskapliga studier- nio bevis för saker som förmodligen aldrig hänt, som är fylld av fantasi och oväntade saker med en blandning av text och illustrationer. Eleverna fick därefter lära sig mer om skrivande och tips på hur man skriver berättelser genom att använda sina sinnen. Till exempel vad man ser, hör eller känner.

Vid det andra tillfället fick eleverna testa på att skriva en spännande berättelse genom att använda sin fantasi. Alla fick ett substantiv som de skulle basera sin historia på, till exempel kanelbulle. Sen skulle de skriva om ett problem som kan uppstå för detta substantiv och berätta hur det ska lösas. Fantasin hos eleverna var det inte brist på och många kreativa lösningar på problemen kom fram.

Whiteboardtavla med en berättelse nedskriven på

Emma började den andra workshopen med att skapa en spännande berättelse tillsammans med klasserna. Den handlade om en kanelbulle i ett café som skulle försöka gömma sig från kunderna.

Elever sitter vid skrivbord och skriver på ett papper
Föreläsare Emma står framför tavlan

Emma berättade för eleverna hur man skapar spänning i en berättelse.