Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Börjar bygget bli klart?

Plötsligt står det där framför dig. Ditt byggprojekt som du har lagt ner så många timmar på börjar äntligen bli färdigt. Visst vill man inget hellre än att flytta in i sitt nya hus eller börja använda byggnaden? Men först behövs ett slutbesked. Bygglovshandläggaren Roger förklarar vad det är och varför man ska söka.

Vad är ett slutbesked?

När bygget är färdigt är det dags att söka slutbesked. Det är sista steget innan ditt bygglovsärende kan avslutas.

- Vi kontrollerar bland annat att byggnaden ligger på rätt plats, att den har rätt storlek, och att kraven i bygglovet har uppfyllts. Stämmer allt så kan vi utfärda ett slutbesked och du kan äntligen börja använda byggnaden, säger Roger Svensson som är bygglovshandläggare i Osby kommun.

När krävs ett slutbesked?

- Du behöver ett slutbesked till alla dina bygglovsärenden, oavsett om du river, bygger eller ändrar din byggnad. Vi uppdaterar även vår kartdatabas med ändringarna så att den stämmer när du eller dina grannar ska söka om bygglov eller gör en anmälan till kommande projekt, säger Roger.

Vad händer om man inte söker?

- Innan du har fått ett slutbesked får du inte använda byggnaden. Det kan leda till att man får betala en byggnadsaktionsavgift. Om det gått över fem år från det att bygglovet beviljades krävs det ett nytt lov och slutbesked innan man får ta byggnaden i bruk. Vid anmälningsärende är tiden endast två år från den dagen man fått startbesked, säger Roger.

Så söker du

Du kan antingen ansöka via e-tjänst eller blankett. Till ärendet ska en undertecknad kontrollplan finnas med och ibland krävs även intyg, exempelvis från sotaren. I ditt bygglov framgår det vad som behövs skickas in till slutbeskedet.

Söka slutbesked via e-tjänst

Blankett - begäran om slutbesked

Kontakta oss

Har du frågor om slutbesked, bygglov eller bygganmälan är du välkommen att kontakta oss.

E-post: miljobygg@osby.se

Kontakt

Klicka på personens eller verksamhetens namn och fyll i formuläret för att ta kontakt via e-post.

Läs om hur vi hanterar personuppgifter.

Bild