Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

"Jag är så tacksam och glad för mina elever" - Pia är årets lärare i Osby kommun 2023

Årets lärare i landets olika kommuner har utsetts och i Osby kommun stod det under sommaren klart att Pia Svensson kammade hem priset. Pia arbetar på vård- och omsorgsprogrammet på Ekbackeskolan och blev nominerad av sina elever. Elevernas nomineringar beskriver Pia som en inspiration, stöttepelare och mer än bara en lärare.

Varje år har skolelever i Sveriges kommuner chans att nominera en lärarförebild i sin kommun. I år har tiotusentals elever tillsammans nominerat 2681 lärare till Lärargalan. Lärargalan finns till för att lyfta fram förebilder inom yrket. Nomineringarna gås igenom av en jury som sedan utser en vinnare i varje kommun.

Pia, hur känns det att bli utnämnd årets lärare i Osby kommun?

- Fantastiskt! Jag blev väldigt rörd när jag fick beskedet och det blev en och en annan tår. När jag fick mejlet att jag vunnit trodde jag först det var spam. Jag hade tidigare sett att jag blivit nominerad men inte kunnat läsa några motiveringar eller tänkt att jag faktiskt skulle vinna. Jag är så tacksam att eleverna har tagit sig tid att gå in och skriva dem, det är så himla fint!

Pia arbetar på Ekbackeskolan och undervisar på Vård- och omsorgsprogrammet. I grunden är hon sjuksköterska men har nu varit lärare i mer än 10 år.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

- Eleverna är en stor del av det. Att få möjlighet att följa dem under tre år och se deras utveckling är häftigt. Det händer så mycket, de blir mer självsäkra och trygga i sig själva.

Vad gör man för att skapa så fina relationer med eleverna som du har lyckats göra? Vad är din hemlighet?

- Jag arbetar mycket med och lägger stor vikt i att bygga relationer, det är viktigt för att eleverna ska både trivas och våga mer. Vi strävar alltid efter att ha ett öppet klimat i klassrummet och kunna prata om allt, högt som lågt. Sedan har jag underbara arbetskamrater och har ett nära samarbete med både dem, elevhälsan och ledningen vilket underlättar mycket. Tillsammans lyfter vi varandra och gör varandra bättre.

Vinnaren i varje kommun får åka upp till den årliga lärargalan som hålls i Stockholm. Här delas det även ut fler priser som Årets lärare i Sverige, Årets yrkeslärare i Skåne och i Sverige.

- Jag kommer tillsammans med ett antal kollegor från Ekbackeskolan åka upp till lärargalan. Det ska bli så roligt att få möta andra yrkesverksamma, sen är det ju inte varje dag man får gå på gala så det ser jag fram emot, säger Pia med ett leende på läpparna.

Pia sitter på en bänk framför Ekbackeskolan

Pia Svensson är årets lärare i Osby kommun.

Elevernas nomineringar

"Pia är en sån himla fin person, hon bryr sig verkligen om oss och vill lära oss allt vi behöver. Hon är den bästa läraren någonsin, älskar henne! Väldigt snäll och hjälpsam och tycker om alla man kan säga alla känslor till henne oavsett om de är hemliga eller inte. Pia är värd en nominering eftersom att hon alltid finns där och stöttar oss och gör sitt absolut bästa för att hjälpa oss. Min motivering är att Pia är mycket mer än bara en lärare. Hon är en vän och en viktig person i våra studier. Hon hjälper oss och ser oss för de behov och vilka vi är. Hon inspirerar oss till att vara oss själva i den riktiga världen och vara stolta över vårt eget sätt att tänka. Hon är vår stöttepelare och även en stor inspiratör till att vi vill bli de bästa versionerna av oss själva! Vi älskar Pia jättemycket."