Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

De visar barnen musikens värld

Genom musikgrupperna Pianogruppen och Brassrytmik hoppas lärarna på Musikskolan att inspirera och väcka ett intresse för musik hos yngre barn. "Här är alla välkomna oavsett nivå, det är ingen tävling och vi sätter ingen på bänken. Allt vi vill är att inspirera eleverna genom musikens värld." säger Lars Ward som är musiklärare på Musikskolan.

Musikgrupperna träffas en gång i veckan och är fyllda med musik, rytmik, lek, improvisation och sång. Två av lärarna i Pianogruppen är Eva Eriksson och Lars Ward som berättar att de i gruppen gör allt från att improvisera fram melodier till att spela låtar, testa slagverk och lära känna instrumenten. Att vara med i gruppen är ett bra sätt att lära sig grunderna i pianospel.

- Det är viktigt att man får en känsla av musiken till en början, sedan kan man succesivt börja bli lite mer självständig, utmana sig och till exempel börja spela med två händer. Vi anpassar oss helt efter vad eleverna vill göra och spela. Ibland kan det vara så att de hört en låt på sociala medier som de vill försöka lära sig och då löser vi det så bra vi kan, säger Eva.

I Brassrytmiken lär sig barnen på ett roligt och lekfullt sätt sång, puls och rytm genom att spela på brassinstrumentet kornett, som är en liten trumpet, och baryton som är en liten bastuba. Brassrytmiken är utformat efter barnens behov av lek, rörelse och samtidigt lär barnen sig grunderna i att spela instrument och musik. Man börjar med brassrytmik i åldern 6-7 år och fortsätter sedan med sin grupp år två, då även en spellektion på ett av instrumenten tillkommer. Lån av instrument ingår i kursen år 1. Gruppen leds av Åsa Klinthage Andersson och Håkan Andersson.

- Våra lektioner är väldigt varierande. Vi sjunger, trummar, spelar blåsinstrument och leker. Genom lek kan man lära sig väldigt mycket. Barnen uppskattar verkligen att göra sakerna tillsammans i gruppen, de hittar en trygghet i gemenskapen, säger Åsa.

Att hantera ett blåsinstrument som liten är inget varken Håkan eller Åsa ser som en svårighet.

- Vissa tror att man inte kan spela blåsinstrument om man är liten då instrumenten kan vara lite otympliga, men så är inte fallet. Alla kan spela, man måste bara anpassa sig och hitta sina små knep och det hjälper vi såklart till med, berättar Håkan.

Många av eleverna som började i Pianogruppen och Brassrytmik för tre-fyra år sedan har stannat kvar hos Musikskolan. En del är kvar i grupperna medan andra har gått vidare till att träna ensam eller testa på andra instrument.

- Det är roligt att eleverna trivs bra här och vill fortsätta. Jag har aldrig mött någon som ångrat att man fortsatt spela ett instrument, bara folk som ångrat att man slutade, säger Lars.

Håkan och Åsa håller instrument och kollar in i kameran

Håkan och Åsa driver gruppen Brassrytmik

Lars spelar flöjt och Eva spelar piano

Lars och Eva har hand om Pianogruppen

Elever och lärares händer som spelar på ett piano