Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Äventyr och utflykter – vardag hos Uteförskolan

På Uteförskolan i Osby står äventyr på schemat varje dag! Genom att utforska och använda sig av naturen vid lärandet utvecklar barnen en nära relation till naturen. Efter Äventyrsgårdens förskola avvecklades under 2023 har Uteförskolan sedan hösten fått en ny bas. De utgår nu från Rönnegårdens förskola i Osby även om den mesta tiden främst spenderas ute i naturen.

- De nya lokalerna är väldigt fina och vi har en skog i närhet. Vi kan ta våra elcyklar med flak där alla barnen få plats om vi vill åka lite längre bort. Ibland till våra ”gamla” områden borta vid klinten eller så utforskar vi nya ställen, säger Ibeth Jönsson som tillsammans med Jennie Falk arbetar på Uteförskolan.

Både barnen och pedagogerna är nöjda med de nya lokalerna och tycker att de snabbt anpassade sig bra till den nya förskolan. På Rönnegården finns det fem utegårdar som är uppdelade till de olika avdelningar. Utöver Uteförskolan finns det tio avdelningar på Rönnegården.

- Vår utegård är fin, vi har dock inte riktigt samma redskap här som vi hade på Äventyrsgården. Men, det innebär ju att vi har möjlighet att utforma och utveckla den nya med roliga projekt. Vi har många tankar och idéer, bland annat vill vi sätta upp en grillplats, plantera buskar och fruktträd och tillsammans med barnen bygga nya redskap. Nu när våren står runt hörnet så blir det lättare att starta upp det arbetet, berättar Ibeth.

Uteförskolan utgår från Rönnegården och brukar börja dagen där med lite frukost. Sedan ger de sig ut och stannar till stor del ute resten av dagen. Vid extrema väder har de såklart möjlighet att vara inne. Dagarna ser annorlunda ut men oftast involverar det utflykter till skog, lekplats eller något annat ställe i närområdet. Lunch och mellanmål äts också ute.

- Vi tar med undervisningen ut. Jag tycker det till och med är lättare, det finns mycket mer redskap att använda sig av i naturen. Genom att vara ute får barnen kunskap om naturen och skapar trygghet att vistas där. De får också en annan typ av respekt till natur och miljö. Jag har både testat att jobba på förskola inomhus och utomhus. De senaste 12 åren har varit utomhus och jag vill aldrig in igen, säger Ibeth skrattandes.

Uteförskolans avdelning heter Småforskarna och har 12 platser. Här kan du läsa mer om oss:

Uteförskolan på Rönnegården

Ibeth och ett barn på uteförskolan sitter tillsammans på en cykel

Barnen på Uteförskolan har under hösten och vintern haft rymd-tema. Här visar de stolt upp sina teckningar av rymdvarelser.