Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Axel gjorde sin drömprao

En av Axels största intressen är fiske. När det var dags att praoa blev valet av plats självklart, han ville till Mörrums Kronlaxfiske - ett av norra Europas främsta besöksmål för fiskeupplevelser. Efter samtal med företaget och skolan blev det klart att Axel skulle spendera sin vecka med att lära sig mer om fiske och testa på sitt drömyrke. Efter praoveckan var Axel mer än nöjd med sitt val, och intresset för fiske har bara ökat.

Att praoa ger eleverna en första kontakt med arbetslivet som kan hjälpa till när det är dags för gymnasievalet.

- Praon är en fantastisk möjlighet för eleven att prova på ett framtida yrke, och ett bra sätt att knyta kontakter till framtiden. Självklart är det viktigt att eleven gör ett medvetet realistiskt val av utbildning/yrke. I Axels fall har han en klar bild av vad han vill söka för gymnasieutbildning och han valde att prova på sitt ”drömyrke”, säger Peter Nord som är praosamordnare och arbetar som Studie- och yrkesvägledare på Örkenedskolan.

Axel Stjernkvist går årskurs 8 på Örkenedskolan i Lönsboda. Under sin prao fick han testa på allt från att fixa fiskeutrustning, förbereda inför fiskepremiären, beställa mat och måla väggar.

- Jag fick verkligen ut mycket av min prao, det var roligt att få praoa med något jag tycker är så roligt och en plats jag hade kunnat tänka mig jobba på i framtiden. Just nu drömmer jag om att få starta eget som fiskeguide, men först ska jag söka till gymnasiet. Det kommer såklart bli ett fiskegymnasium, säger Axel.

Praon till hösten för eleverna i åk. 9 sker under vecka 46, 47 och 48. Då kommer cirka 150 elever återigen söka nya praoplatser.

Läs mer om prao i Osby kommun

Vill du ta emot en praoelev?

Är du som företagare i Osby kommun intresserad av att visa upp din verksamhet och samtidigt erbjuda kommunens ungdomar en meningsfull och intressant praovecka? Anmäl ditt intresse på samverka.nu!

- Det finns många branscher som behöver utbildad personal och någon kanske tänker att det är viktigt att fler söker sig till just deras bransch. Praon är då en fantastisk möjlighet för arbetsgivaren att visa upp sin bransch och få fler ungdomar att söka sig till yrken inom deras bransch, säger Peter.

Registrera ditt företag och erbjud praoplats – samverka.nu

Axel står utomhus framför skolan
Axel sitter på huk och håller i en fisk

Axel var väldigt nöjd med sin praoperiod.