Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Vem betalar för skadegörelse? Och vad är ett skadestånd?

På onsdagen den 5 april besökte vi Hasslarödsskolans och Parkskolans årskurs 8 och 9 för att prata om skadegörelse, knivar och vapen. Vi pratade också om vem som får betala för skadegörelse och vad ett skadestånd är.

-Det har varit mycket skadegörelse den senaste tiden och det kostar otroligt mycket pengar att åtgärda. Vi tänkte att det var viktigt att prata med ungdomarna om vad lagen säger om skadegörelse och att man kan behöva betala skadestånd och att det kan innebära skuldsättning under en lång tid, säger Åsa Brorsson som är trygghetssamordnare i Osby kommun.

Rickard Pedersen som är ungdomsbrottsutredare på polisen var också på plats i konsertsalen och pratade om knivlagen och vad den säger om någon har med sig kniv på allmänna platser och i skolan. Det blev också många frågor från ungdomarna om bland annat soft airguns och a-traktorer.

Mycket skadegörelse på skolorna

Sedan pratade Åsa Brorsson från kommunen mer om den skadegörelse som varit på skolorna de senaste månaderna och vilka kostnader det har, och kommer att innebära. Hon gav också ungdomarna några exempel på vad brott som sönderslagna fönsterrutor, klotter och bränder kan kosta i skadestånd.

-Det var nog inte så många som visste att man kan bli tvungen att betala skadestånd oavsett hur gammal man är. Du kan också dömas även om det inte var du som var mest aktiv, om du inte försökt hindra skadegörelsen. Vårdnadshavare får betala en del av skadeståndet och sedan får du som ungdom betala resten vilket kan innebära skuldsättning under lång tid, kanske för resten av ditt liv, säger Åsa Brorsson.

Åsa visade även en lista på vad skadegörelsen har kostat som gjorts under 2023 bland annat på Hasslarödsskolan, Parkskolans lokaler på naturbruk, Ekbackeskolan och Jenvägen.

Nu hoppas trion att diskussionen som påbörjades under dagen ska fortsätta hemma.

Bild