Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Förbrukade värmeljus får nytt liv

Är ett värmeljus förbrukat efter det har brunnit ut? Det tycker inte den dagliga verksamheten Ambo återbruk, de samlar in använda värmeljus och återvinner både det kvarstående stearinet och aluminiumet. ”Vi arbetar med återvinning och återbruk i allt vi gör!” säger Daniel Sjöberg, arbetsledare på Ambo.

På den dagliga LSS verksamheten Ambo arbetar man med återbruk i alla dess former. Ett av projekten som är i gång just nu är att samla in förbrukade värmeljus och ge dem nytt liv. Stearinet som är kvar på ljusen smälts ner och stöps om i nya ljuslyktor. Aluminiumet pressas och säljs för en mindre summa till Stena.

Vi får in en del värmeljus direkt till oss, men vi har även en tunna på ICA Supermarket i Osby där man kan lämna sina förbrukade ljus. Nu i mörkare vintertider används mer ljus, har man några som bara ligger och skräpar hemma så tar vi gärna emot dom, säger Joel Sand som är arbetsledare på Ambo.

Den första uppsättningen av ljus gjordes av omsorgstagarna tillsammans med arbetsledarna Maja Olofsson, Emelia Börjesson och Katarina Gunnarsson. Nu är produktionen i full gång.

Fyll på din ljuslykta

Stearinet som stöps om i nya ljuslyktor säljs sedan vidare i Ambos egen secondhandaffär. Pengarna som kommer in från försäljningen används i kommunens LSS-verksamheter till diverse aktiviteter.

Har man en ljuskopp eller lykta där stearinet brunnit upp kan man lämna in den till oss så fyller vi på den med nytt stearin. Det enda vi inte kan återbruka är vekarna, de tar vi 5 kronor stycket för, berättar Joel.

Ambo återbruk hittar du på Industrigatan 7C i Osby. Öppettider för affären är onsdagar, torsdagar och fredagar klockan 10.00 - 15.00 (Lunchstängt 11.30 - 13.00).

ljuslyktor på ett utställningsbord  i affären

När ljusen är färdiga säljs de i Ambos butik.

Daniel och Joel på Ambo

Daniel och Joel är två av arbetsledarna på Ambo.

De använda ljusen samlas in, stearinet tas ut, aluminiumet pressas ner sen smälter man stearinet och stöper om det i nya lyktor.

separerar stearin från värmeljus
Aluminiumet pressas
smälter stearin
ljusen stöps om i nya koppar