Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Ett demenscentrum växer fram på Lindhem

I december flyttade dagverksamhet Gläntan för personer med demens till Lindhem. Tanken är att skapa ett samlat demenscentrum med boende och dagverksamhet i samma hus.

Regina Bendz, enhetschef för Lindhem och Gläntan, hoppades på att kunna bjuda in till en invigning av det nya demenscentrat innan jul men det satte pandemin stopp för.

- Det får bli längre fram. Jag vill ha en riktig invigning med pompa och ståt, berättar Regina.

Dagverksamheten och demensboendet har tidigare varit två skilda verksamheter på olika platser, men nu ligger de i direkt anslutning till varandra. Planen är att ha gemensamma aktiviteter och underhållning i Lindhems trädgård när läget tillåter det.

- Det finns många fördelar med ett samlat demenscentrum, framför allt är det bra med en närhet mellan dagverksamhet och demensboende. Redan idag har flera av våra undersköterskor som jobbar på Gläntan lång erfarenhet av demensvård och i personalgruppen finns det demensspecialiserade undersköterskor.

Närheten till Lindhem kan framöver innebära att de demensspecialiserade undersköterskorna som arbetar på Lindhem ibland kan arbeta på dagverksamheten för att lära känna gästerna i ett tidigt stadium av deras demens. Regina förklarar att dagverksamheten och demensboendet riktar sig till samma målgrupp, men i olika stadier av sjukdomen.

- Flera av våra gäster som besöker dagverksamheten flyttar in på våra olika boenden så småningom. Då är det jättebra om de redan känner till huset och har träffat delar av personalen.

Personalen på Gläntan känner gästerna väl och anpassar dagarna efter deras intressen. I väntan på mer storslagna happenings i trädgården fyller de dagarna med uppskattade aktiviteter såsom gympa, bakning, läsning och frågesport.

Regina Bendz, enhetschef, ser många fördelar med ett samlat demenscentrum.

Kontakt

  • Regina Bendz
    Enhetschef Lindhem
    0479-52 81 91
    regina.bendz@osby.se

Klicka på personens eller verksamhetens namn och fyll i formuläret för att ta kontakt via e-post.

Läs om hur vi hanterar personuppgifter.

Bild