Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun
Translate

Kommunens arbete med coronaviruset och sjukdomen covid-19

Sidan uppdaterades 6 april.

Ett nytt coronavirus har upptäckts. Sjukdomen som orsakas av viruset heter covid-19. Osby kommun följer händelseutvecklingen och de direktiv som kommer från ansvariga myndigheter. Kommunen analyserar hur en eventuell smittspridning kan påverka kommunal verksamhet och gör förebyggande och förberedande åtgärder. Osby kommun utgår från ansvariga myndigheters bedömningar och rekommendationer.

 

 

Så här jobbar Osby kommun

Osby kommun följer kontinuerligt händelseutvecklingen och de rekommendationer som ansvariga myndigheter ger när det gäller hanteringen av covid-19. Det är främst Folkhälsomyndigheten, de regionala smittskyddsenheterna och regionerna som har en aktiv roll i smittbegränsande och vårdande insatser.

Kommunens krisledningsgrupp deltar regelbundet i möten med samverkande myndigheter, som till exempel Länsstyrelsen och Region Skåne. Krisledningsgruppen träffas regelbundet och samtliga beslut som tas kommuniceras via www.osby.se.

Stanna hemma om du är sjuk

Känner du dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber ska du låta bli att träffa andra människor. Vi uppmanar därför medarbetare, barn och elever att vara uppmärksamma på tidiga symtom på eventuell infektion som snuva, hosta eller feber. Vid minsta symtom ska både medarbetare, barn och elever hålla sig hemma.

Förskolor och skolor i Osby kommun följer Folkhälsomyndighetens rekommendation när det gäller coronaviruset. Det innebär att det är viktigt att var och en med symtom, även milda, begränsar sociala kontakter där smitta riskerar att överföras. Det gäller både i arbetslivet och i privatlivet och kan bidra till att minska spridningens omfattning.

Elever som är friska ska gå till skolan och barn som är friska kan gå till förskolan. Information till vårdnadshavarelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Behöver du komma i kontakt med kommunen?

Kontakta oss gärna via vår växel på telefonnummer 0479-52 80 00. Vi avråder dig att besöka kommunens kontaktcenter.

Våra handläggare tar inte emot fysiska besök utan vi hänvisar dig att kontakta oss i ditt ärende via telefon.

Hur informeras det om en kommunal verksamhet blir drabbad?

På grund av patientsekretessen kan kommunen inte kommunicera kring enskilda sjukdomsfall. De som eventuellt behöver bli informerade, blir kontaktade direkt av smittskydd Skåne.

Om någon av kommunens verksamheter blir påverkad, kommer berörda informeras direkt snarast möjligt.

Generellt är osby.se är den främsta kanalen för extern information.

När ska du söka vård?

Besök 1177.se för instruktioner kring hur du ska agera.

Har du inga symtom - men har andra frågor om covid-19?

  • Du kan ringa nummer 113 13 om du är symtomfri men har allmänna frågor om coronaviruset.
  • På 1177.se finns information från sjukvården och hur man kontaktar vården vid misstanke om smitta. 1177 Vårdguidenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Information in English

You can find information in English and frequently asked questions about covid-19 on The Public Health Agency of Sweden’s websitelänk till annan webbplats.