Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Mat och måltider

I Osby kommun lägger vi stor vikt vid att maten är av god kvalitet, att maten tillagas på bra råvaror och med stor omsorg. Det är kostenheten i kommunen som tillagar och levererar måltider till förskola, grundskola, samt äldreomsorgen.

Exempelbild

Maten i äldreomsorgen

Köksenheterna Bergfast och Rönnebacken ansvarar för tillagning av måltider till samtliga kommunala vård- och omsorgboende i kommunen. Köksenheten på Ekebo ansvara för tillagning av maten till Ekebos restaurang. I samtliga kök arbetar erfarna kockar och ekonomibiträden.

Måltidernas fördelning

Måltiderna inom äldreomsorgen planeras enligt nordiska näringsrekommendationerna (NNR) och energi- och näring fördelas enligt följande:

  • Frukost 15-20 %
  • Lunch 25-35 %
  • Kvällsmål 25-30%
  • Mellanmål (2-3 st/dag) 10-20%

Alla måltiderna tillsammans ger en fullständig täckning av dagsbehovet vad gäller energi- och näring. Detta innebär att om man endast får lunch hemlevererad (matdistribution), eller äter i äldreomsorgens restauranger, så ger det inte tillräckligt med mat för hela dagen. Cirka 65% av energin och näringen ska komma från dagens övriga måltider. Matsedeln för äldreomsorgens måltider planeras centralt och består oftast av traditionell svensk husmanskost.

Tillagning

Lunch och kvällsmål tillagas på Rönnebacken och Bergfast och transporteras varm till Lindhem och Soldalen. Mat till hemmaboende pensionärer erbjuds via restaurangerna på Rönnebacken, Bergfast och Ekebo eller via matdistribution efter biståndsbeslut.

Aktuell matsedel hittar du under rubriken Matsedlar.

Matsedlar

Gäller Rönnebacken, Lindhem, Bergfast och Soldalen.

 

Alla är välkomna att äta på Rönnebacken och Bergfast. De har även helgöppet.

Pris för personal: 62 kronor

(Från 1/1-22 kostar lunchen 70 kronor för personal)
Pris för pensionärer: 62 kronor

(Från 1/1-22 kostar lunchen 65 kronor för pensionärer)
Pris för övriga: 95 kronor