Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Faderskap och föräldraskap

När ett barn föds kan faderskapet eller föräldraskapet behöva fastställas genom en bekräftelse. Det ska göras om föräldrarna är ogifta eller samkönade. Ni skriver på bekräftelsen hos oss på familjerätten.

Bekräftelse

En bekräftelse av faderskapet innebär i praktiken att föräldrarna besöker familjerätten och skriver under faderskapshandlingarna.

När faderskapet fastställts knyts barnet juridiskt till pappan och föräldrarna kan anmäla gemensam vårdnad om barnet. Om man är osäker på vem som är pappa till barnet görs en DNA-undersökning. I enstaka fall avgörs faderskapet i domstol.

Bekräftelse av föräldraskap vid assisterad befruktning

För samkönade par som får barn genom assisterad befruktning inom svensk sjukvård fastställer familjerätten föräldraskap för moderns maka eller sambo. Ta även med det skriftliga samtycke som tidigare lämnats till sjukvården när ni besöker oss.

Boka tid

Vi kan träffa er tidigast när det är två månader kvar till beräknad nedkomst. Om ni väljer att inte boka tid under graviditeten kommer vi att höra av oss när vi fått information från Skatteverket om att barnet är fött. Vi skriver då ett brev till den som fött barnet för kontakt och tidsbokning. I samband med besöket kan ni också anmäla gemensam vårdnad.

Kontakt

Klicka på personens eller verksamhetens namn och fyll i formuläret för att ta kontakt via e-post.

Läs om hur vi hanterar personuppgifter.

Exempelbild