Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Parker och naturområden

Vi har många fina parker och gröna naturområden där du i lugn och ro kan koppla av på en filt i gräset eller på en parkbänk. För barnen finns lekplatser och stora gräsytor att leka på.

Några av våra vackra naturområden

Centralparken i Osby ligger precis utanför järnvägsstationen. Här finner du trädalléer, planteringar, springvatten och gott om bänkar för en stunds filosofi eller ett gott samtal.

Vårt största parkområde är Prästängen i Osby. Parken består mestadelas av öppna gräsytor och träd, dessutom finns här kommunens största lekplats och en ankdamm. Vid Prästängen finns också en fin hundrastgård där du kan aktivera din fyrbenta vän. 

Parken avgränsar i söder av sjön och i öster av drivån, som har en trevlig gång- och cykelväg delvis utmed åbanken norrut. Utmed östra sidan av sjön löper Ebbarpsvägen med parallell gång- och cykelväg, förbi Eksäter med gräsytor bevuxet med mestadels gamla ekar.

Vid kommunens campingplats hittar du Klinten. Här finns bland annat ett elbelyst motionsspår, ett utegym och en fantastisk utsikt över Osby centrum. Fortsätter du söderut kommer du till naturreservatet Näset, en underbar plats för hela familjen.

På väster sida av Osbysjön har vi Filosofen, udden där mången turturduvor har suttit blickandes ut över vårt fina vattenspel. Väster om järnvägen finns det lummiga Smithsbacke och Källedal som också löper längs ån.

Centralt i Lönsboda hittar vi Essoparken med kommunens näst största lekplats. I det nyligen ombyggda centrum finns möjlighet att studera skulpturer i diabas från flera av de närliggande brotten. I förlängningen av elljusspåret söderut ligger Hjärtasjöbadet med lekplats och även en vandringsled runt själva sjön.

Var rädd om vår natur. Kasta skräpet i sopkärlen. De hanteras som brännbart avfall. Om inte latrin finns i närheten går det bra att även kasta hundpåsarna i sopkärlen.