PRAO – bra för både elever och arbetsgivare
Under PRAO, PRaktisk ArbetslivsOrientering, får elever känna på arbetslivet – och arbetsgivare kan upptäcka och börja knyta unga framtida medarbetare till sig. Vi välkomnar fler företag att ta emot PRAO-elever!
Maja Eriksson och Inez Vennum går båda i årskurs 8 på Örkenedskolan i Lönsboda. Under våren har de "praoat" på Coop i Lönsboda. De tycker att det både är lärorikt och utmanande på samma gång, att vara ute på PRAO.
– Det är en bra möjlighet att testa på arbetslivet, samtidigt som man upptäcker att det kan vara slitsamt att jobba, säger Maja Eriksson.
– Det var ett bra schema och på Coop fick vi bland annat packa upp och fronta varor, samt städa, säger Inez Vennum.
Båda tycker att det har fungerat bra med handledaren, butikschefen Johan Lidén.
Flera PRAO-elever per år i butiken
Sedan 2018 har Johan Lidén tagit emot cirka 10-12 elever per läsår i Coopbutiken i Lönsboda. För Johan som arbetsgivare är det en chans att möta potentiella framtida medarbetare.
– Samarbetet med skolan har fungerat bra och jag kan rekommendera andra företag att våga prova att ta emot elever på PRAO – och visa dem hur det funkar i verksamheten, säger Johan Lidén.
– Det finns självklart skillnader i elevernas mognadsgrad och förmåga att utföra arbetsuppgifter, men många är duktiga och blir under PRAO-perioden en tillgång i det dagliga arbetet.
Ett sätt att locka till sig framtida medarbetare
Praon är en bra möjlighet att stötta unga människor i deras framtida gymnasieval och en möjlighet att få fler elever intresserade av en bransch och olika yrken.
– PRAO ser idag lite annorlunda ut än förr och det handlar mer om att visa upp sitt företag, och de olika yrkesroller som finns, än att eleverna ska vara sysselsatta med arbetsuppgifter, säger Peter Nord, PRAO-samordnare Osby kommun.
– När eleverna får möjlighet att komma ut till lokala företag ökar chanserna att vi får behålla våra ungdomar som arbetskraft i framtiden.
– För många företag är det idag ett problem att inte tillräckligt många elever söker sig till yrkesprogram, utbildningar som leder till att de kan ta jobben som de företagen kan erbjuda.
Ekonomi och affärer - kanske även i framtiden
Maja Eriksson och Inez Vennum trivdes bra på praon. Båda funderar på att så småningom söka till Ekonomiprogrammet på gymnasiet.
I framtiden kan Inez tänka sig att bli fastighetsmäklare medan Maja ännu inte har något speciellt yrke i kikaren.
– Jag kan tänka sig att jobba inom ”affär” som ett första jobb, säger Maja, och Inez håller med.
Fler arbetsgivare är varmt välkomna
– PRAO knyter också an till det samarbete som påbörjats mellan Osby kommun och lokala företag inom ramen för ”Tillsammans för tillväxt och välfärd”, säger PRAO-samordnare Peter Nord.
– Jag har börjat besöka företag som vill börja ta emot praoelever och att det går också bra att kontakta mig.
Peter nås på på telefon 0709-31 81 82 eller e-post peter.nord@osby.se. Mer information om PRAO för dig som företagare finns också på www.osby.se/prao Länk till annan webbplats..
%20Maja%20Johan%20och%20Inez_prao%202025%20L%C3%B6nsboda-2.jpg)
Maja Eriksson, Johan Lidén och Inez Vennum.