Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Öppna förskolan – på samma adress men i andra rum

Sedan en tid tillbaka har Öppna förskolan i Osby kommit på plats i andra utrymmen. På samma adress som tidigare men i en annan del av byggnaden. Med lite nya möjligheter att anpassa ytor efter verksamhet än bättre. Flytten innebar också att Familjecentralens samtliga verksamheter nu finns tätt intill nära varandra.

Det är de tidigare barnmorskelokalerna som nu har tagits i anspråk av Öppna förskolan. Några nya böcker och leksaker (kryptunnel och köksö) har köpts in – och en del möbler som tidigare användes på förskolan Klintgården har kommit till ny användning. Att chefen, rektor Annika Martinsson, är gemensam med förskolan Rönnegården har också varit till fördel i arbetet.

– Vi är lite mer som "en vanlig förskola" nu, när det kommer till inredning och hur vi disponerar utrymmena, säger Frida Nordh, förskollärare på öppna förskolan Lilla liten.

Ytorna har iordningställts så att det blir flera "rum i rummet" för lite olika aktiviteter:

  • Rollspel
  • Bok/läshörna
  • Babyleksaker
  • Rörelse – med hinderbanor och lekhagar
  • Målarrum

Lokalerna rymmer ett vilrum. Där ges även möjlighet att amma lite mer avskilt.

– Vi har också "TAGE"-hyllan, säger Frida Nordh. Där förvarar vi kläder som olika vårdnadshavare skänkt. Sedan kan andra vårdnadshavare, till barn som går här på Lilla liten, se om det finns något som, utan kostnad, kan vara av intresse för sitt barn. På så sätt kommer barnkläder till nytta igen på ett smidigt och uppskattat sätt.

Fler upptäcker vad Familjecentralen har att erbjuda

– Det har blivit fler besökare på Öppna förskolan hittills i år jämfört med i fjol. Vilket vi kopplar till att det har blivit mer lättillgängligt nu med öppna ytor. En välkomnande och naturlig plats för föräldrar att finnas i tillsammans med sina barn, säger Eva Ågran, samordnare och föräldrastödjare på Familjecentralen.

BVC är kvar i samma lokaler som tidigare och föräldrastödjarna har ett rum i anslutning till Öppna förskolan – vilket också påverkar verksamheten positivt.

– Vi upplever att vårdnadshavare nu blir än mer varse om och i större utsträckning tar del av övriga delar av Familjecentralens verksamhet. Att det "spiller över" och blir lite mer av spontana besök, säger Eva Ågran.

Stöd och råd

Att vara förälder är inte alltid lätt, ibland kan man behöva stöd och prata med andra som går igenom liknande saker.

Genom Familjecentralens totalt tre föräldrastödjare erbjuds samtalsstöd, med rådgivning och tips kring föräldraskapet.

– Ofta funkar det med ”drop in” men man är också varmt välkommen att boka tid med oss, säger föräldrastödjare Martina Cehlin.

Tajt samarbete vid behov

Barnhälsovården (BVC), Öppna förskolan och Social rådgivning är de tre verksamheter som tillsammans bildar Familjecentralen i Osby. Man samverkar med varandra kring barn i åldern 0–6 år, deras föräldrar och blivande föräldrar. Här finns lättillgängligt stöd och man arbetar utifrån varje barns och familjs behov.

Familjecentralen följer Öppna förskolans öppettider och adressen är Marklundavägen 8, Osby.

Varmt välkommen!

Öppettider och kontaktuppgifter till Familjecentralens olika verksamheter.

Bild
Två leksaksglassar i ställ på ett bord.

Denna dag "serveras" det glass på den nya köksön.

Lässoffa.

En mysig bok- och läshörna.

Förskollärare Frida Nordh vid Tage.

Förskollärare Frida Nordh vid "TAGE" – Ta och ge.

Martina Cehlin, föräldrastödjare på Familjecentralen.

Martina Cehlin, föräldrastödjare på Familjecentralen.

Två svarta skinnfåtöljer invid en vilstuga.

Vilrum, med plats för avskild amning.

Kryptunnel och balansleksaker på golvet.
Personal på Familjecentralen, foton i fem olika ramar.