Fokus på vikten av högläsning vid föräldramöte på Trulsagården i Killeberg
På alla förskolor i Osby kommun satsas det på högläsning och berättande. På Trulsagårdens förskola i Killeberg bjöds föräldrar in till föräldramöte den 18 februari, med fullt fokus på barns språkutveckling.
Joanna Cederqvist, förste förskollärare i Osby kommun samt språk- och kunskapsutvecklare, pratade tillsammans med Camilla Petersson, förskollärare på Skogsgårdens förskola i Lönsboda, om betydelsen av högläsning för barns språkutveckling.
Den utvecklingen påverkas mycket av den språkliga stimulans som barnet får och den inställning till språk som barnet möter. Att barnet får se, höra och uppleva språket i sin vardag är därför viktigt. Med hjälp av språket lär sig barnet att förstå sig själv, att tolka sin omgivning och att sortera sina upplevelser.
Litteracitet, ett svårt ord – med en viktig innebörd
Joanna Cederqvist och Camilla Petersson berättade om arbetet på Trulsagården, att arbetet med litteracitet – förmågan att läsa och skriva – är en högt prioriterad del av verksamheten.
Med nyfikna och lite kluriga frågor från publiken blev det intressanta samtal och det konstaterades att det inte alltid finns något facit på hur man som förälder ska agera.
– Man ska inte ställa för höga krav på sig själv som förälder. Det kan funka jättebra med till exempel en MC-tidning, förmedlade Joanna Cederqvist.
En förälder tog upp att man som ”googleförälder” har många svar och att man inte alltid berättar för sina barn att man hittat svaret via internet.
– Ta med och involvera barnet i informationssökningen och läs svaret högt – det blir en form av högläsning, tipsade Camilla Petersson.
Att förstärka högläsning med olika röstläge kan vara bra, som att viska när något är spännande. Camilla engagerade föräldrarna till att under mötet unisont prova på med både en djupare "Pappa Björn"-röst och med en ljusare för "Mamma Björn".
Vikten av att läsa med barn togs upp – att använda sig av metoden att ställa autentiska frågor. Att stanna upp i läsningen och låta barnet fundera och svara på frågor som:
– Vad hände här tror du?
– Hur tror du att hen känner sig?
– Vad skulle du ha gjort?
Det vardagliga småpratandet är viktigt för barnets språkutveckling
Genom att prata och att sätta ord på det du och ditt barn gör, lär sig barnet nya ord. Till exempel ”Nu tar vi på skorna och sen ska vi ta på mössan”. Det blir också mer tydligt för barnet vad man pratar om när man betonar och upprepar viktiga ord.
Dessutom kan högläsning, förutom läsupplevelsen i sig, ha flera goda effekter på språkutvecklingen. Såväl ordförråd, talspråk, muntligt berättande och intresse för skriftspråk kan stimuleras när barnet får delta i högläsning.
Barn som inte tidigt får förutsättningar att utveckla ett stort ordförråd halkar fort efter. Mats Myrberg, professor i specialpedagogik vid Stockholms universitet, har lyft att det sker en utökning av ordförrådet i 1–3 årsåldern och att skillnaderna i barnens ordförråd förefaller etableras redan i den åldern. Det kan skilja uppemot 700 ord, från cirka 500 till cirka 1 200 ord.
Nytt bibliotek
Joanna och Camilla avslutade med att dela med sig av ett par boktips, samt tipsade om det helt nyöppnade biblioteket – som nu flyttat in i nya Killebergsskolans lokaler.
Rektor Ann-Christin Nilsson rundade av föräldramötet, tackade alla medverkande och konstaterade att det var härligt att se att så många vårdnadshavare kommit till föräldramötet.

Till vänster, Camilla Petersson, förskollärare på Skogsgården i Lönsboda. Till höger, Joanna Cederqvist, förste förskollärare i Osby kommun samt språk- och kunskapsutvecklare.


Camilla Petersson


Joanna Cederqvist

