Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

”Man måste vara lite speciell för att bli deltidsbrandman”

Sofia Nilsson har under 7 år haft en deltidstjänst inom räddningstjänsten. Hon beskriver yrket som mer än bara ett jobb och ett väldigt givande arbete. Hennes bästa tips att få vardagen att funka med ett heltidsjobb, ett deltidsjobb, familj och allt vad en vardag innebär, är att alltid ha en reservplan.

- Det är inte alltid lätt att få ihop dygnets alla timmar, men det är verkligen värt det. Att vara deltidsbrandman är ett så tacksamt och givande arbete. Man måste bara hitta lösningar i stället för att se det som ett hinder att få ihop tiden, berättar Sofia.

Som deltidsbrandman har man vanligtvis en annan huvudarbetsgivare, när man har beredskap behöver man vara beredd att släppa allt om larmet går.

- Jag brukar säga att man aldrig kan lita på en brandman. Även om man gör planer så vet man inte om eller när larmet går. Det kan vara frustrerande, och samtidigt spännande. För mig är det inte bara ett jobb. Man ger så mycket till samhället samtidigt som man lär sig väldigt mycket och utvecklas som person. Vi arbetar i en sammansvetsad grupp som hjälper varandra vid tuffa situationer, förklarar Sofia.

Det finns ett antal kriterier som behöver uppfyllas om man vill bli deltidsbrandman, bland annat att man måste kunna inställa sig på stationen inom 5 minuter när larmet går vilket inte är helt enkelt.

- Det måste man kunna men det finns många olika lösningar om det är skulle vara svårt. Om du inte bor i närheten av en station men ditt arbete ligger i närheten kan du ha beredskap endast under arbetstid. Tvärtom om du bor nära stationen men inte arbetar nära kan du ha beredskap under tiden du inte arbetar. Är du intresserad så är mitt tips att du pratar med räddningstjänsten och låt dem se vilka alternativ det finns, för det finns nästan alltid en lösning, säger Sofia.

Är du intresserad, vill men inte vågar, eller bara vill veta mer, kom på en helt förutsättningslös informationskväll hos oss! Torsdag den 13 juni klockan 18.00 på brandstationen i Osby. Anmäl dig till mötet via mejl till mattias.thulin@osby.se

Sofia står framför en brandbil och har på sig hjälm och sin räddningstjänsten jacka

Välkommen till informationskväll

Vi berättar gärna mer om hur du kan bli deltidsbrandman, kom och prata med oss! Torsdag den 13 juni klockan 18.00 på brandstationen i Osby anordnar vi en informationskväll för dig som är intresserad av att bli deltida­re på våra stationer i Osby och Lönsboda.

Anmälan till mötet görs via mejl till mattias.thulin@osby.se

Adress: Norra Infartsgatan 23, 283 34 Osby