Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Parkpatrullen fixar en renare utemiljö i Osby

Plocka skräp och skicka in felanmälningar på saker som behövs åtgärdas. Det fixar Parkpatrullen under sina rundor. Patrullen består av deltagare inom LSS som är ute 2 förmiddagar i veckan för att göra rent och snyggt runt om i Osby.

På måndagar och onsdagar beger sig Parkpartullen ut under förmiddagen för att plocka papper, fimpar och annat skräp som de hittar på sitt pass . Upptäcker de något som inte fungerar eller om något behövs åtgärdas gör de en felanmälan på kommunens hemsida. Den nystartade patrullen är en del av den dagliga verksamheten Ambo.

Vad är det roligast med Parkpatrullen?

- Att få vara ute i friska luften, vi gör en god gärning och för att det är kul, säger deltagarna Daniel, Magnus och Stefan som är ute tillsammans med stödassistent Ida Olovsson på dagens runda när vi möter dem på Sjöängen i Osby.

På morgonsamlingen får deltagarna lämna önskemål till stödassistenterna om vad det vill göra. Oftast anmäler sig 3 - 4 deltagare till Parkpatrullen. Sedan beger de sig till Ekbackesskolan, Näset, Klinten, Friluftsfrämjandet, Spegeldammen och Svarta Nabben för att leta skräp. Ibland hittar de lite ovanligare saker på sin runda.

Vad är det konstigaste ni har hittat?

- En gammal, trasig kundvagn. Fast den kunde vi inte plocka upp, säger Daniel.

Det är inte bara LSS-deltagarna som gillar att sitt nya arbete. Det uppskattas av invånarna också.

- Vi får många positiva kommentarer från folk som vi möter på våra rundor. Det är jättekul, säger Ida Olovsson som är stödassistent i Osby kommun.

Ett samarbete mellan förvaltningar

Parkpartullen är ett samarbete mellan samhällsbyggnadsförvaltningen och hälsa- och omsorgsförvaltningen. Verksamheten startades upp i början mars 2024 där personal från Gata och Park utbildade deltagarna i sitt nya uppdrag. Insatsen har redan gett resultat i form av färre felanmälningar.

- Det blir ett extra öga för oss på Gata och Park där vi hjälps åt att hålla områdena hela och rena. De gör verkligen ett jättebra jobb. Vi har inte fått in lika många felanmälningar på områdena längre, säger Marie Persson som är enhetschef på Gata och Park i Osby kommun.

I framtiden kan det även bli aktuellt för Parkpatrullen att besöka andra orter.

- Just nu är vi bara i Osby, men vi funderar på att starta i Lönsboda också. Vi har sedan tidigare ett bra samarbete med samhällsbyggnadsförvaltningen där våra deltagare kan hjälpa till med vissa arbetsuppgifter, säger Linda Sturesson som är enhetschef inom LSS i Osby kommun.

Bild på Parkpatrullen vid Sjöängen
Lägger skräp i sopsäck med en skräpplockare
Parkpatrullen plockar skräp på Sjöängen
Parkpatrullen pratar med enhetscheferna Linda Sturesson och Marie Persson.