Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Kampanj mot våld i ungas relationer

Var fjärde flicka/ung kvinna i åldern 16-24 år uppger att hon utsatts för våld av en partner eller före detta partner. Våld är alltid en ensidig handling och det är den som använder våld som bär hela ansvaret. Ett våldsamt beteende kan se ut på många sätt och kan ibland vara svårt att känna igen för den som lever i det. Under februari och mars pågår den nationella kampanjen "Svartsjuka är inte romantiskt" som uppmärksammar och synliggör killars våld mot tjejer och våld i ungas partnerrelationer.

Våld kan se olika ut

Våld förekommer i många olika former och kan se ut på olika sätt. Fysiskt våld kan handla om slag eller sparkar. Psykiskt våld är att vara kontrollerande, anklagande eller aggressiv. Sexuellt våld är att gå över någons sexuella gränser, medan digitalt våld kan vara att hota att sprida privata foton eller filmer i sociala medier.

Under kampanjen ”En vecka fri från våld” i november var personal från kommunens verksamheter ute på skolorna i Osby kommun för att prata om schyssta relationer.

- Vi försöker synas mer på skolorna och fritidsgårdarna så man vet vart man ska vända sig om man har frågor eller behöver stöd. Det är viktigt att unga får kunskap om vad en schysst relation egentligen är och får utrymme att lyfta funderingar man har. Ibland pratar man om svartsjuka som något romantiskt, men det finns inget romantiskt i det när det handlar om kontroll eller våld, säger Mariana Möller som är enhetschef för vuxenenheten och öppenvården.

Syftet med kampanjen ”Svartsjuka är inte romantiskt” är att få unga att fundera över hur deras relationer ser ut och vad som egentligen är en bra relation eller inte.

- Vi arbetar med förebyggande insatser, att hjälpa den som blir utsatt och den som utsätter för att kunna erbjuda det stöd den behöver för att förändra sin situation, berättar Mariana.

Råd, stöd och hjälp

Är du eller någon närstående utsatt för våld? Det finns flera verksamheter inom Osby kommun och andra hjälporganisationer som du kan vända dig för råd, stöd och hjälp. Om du misstänker att någon i din omgivning utsätts för våld är det viktigaste att du vågar fråga och vågar bry dig. Det är vanligt att personer som lever med våld väljer att fortsätta relationen med sin partner, därför ska du våga fråga flera gånger.

Hit kan du vända dig

BRIS - Mejla, chatta eller ring 116 111. Bris har öppet varje dag, dygnet runt.

Tjejzonen - Tjejzonen – Vi lyssnar

Unga relationer - ungarelationer.se

UMO - UMO.se

Socialtjänsten:

För dig över 18 år, ring: 0479-528 163 eller 0479-528 187
För dig under 18 år, ring: 0479-528 598

Socialtjänsten i Osby kommun har social jour i samarbete med Kristianstads kommun. Är du i behov av akut socialt bistånd, råd eller stöd och ditt ärende inte kan vänta till ordinarie öppettider, kan du ringa till telefonnummer 040-676 90 58.

Familjehuset – Telefonnummer: 0479-52 85 96 Mejladress: familjehuset@osby.se

Åtta varningstecken på en oschysst relation

“Den jag blivit tillsammans med”…

1. Messar mig överdrivet mycket och får mig att känna att jag måste svara snabbt.
2. Blir lätt svartsjuk.
3. Har åsikter om hur jag klär mig, sminkar mig, pratar eller rör mig.
4. Snackar skit om mina vänner och min familj och vill att vi tillbringar mycket tid bara vi två.
5. Får mig ibland att känna mig ledsen, rädd, skamsen, förnedrad, fel, arg, irriterad eller chockad.
6. Kräver att jag ska göra saker som att dela med mig av lösenord, ställa upp på olika typer av sex för att visa att jag älskar hen.
7. Växlar snabbt mellan att vara aggressiv/kall och kärleksfull/omtänksam.
8. Kanske kallar dig för barnslig eller omogen när du inte vill gå med på något eller påpekar att du tycker att hen beter sig fel

Hur schysst är din relation? Gör testet här!