Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Två avdelningar på Rönnegården och en på Skogsgården ska stängas

Under tisdagens sammanträde beslutade en enig Barn- och utbildningsnämnd att minska med två avdelningar på Rönnegården och en på Skogsgårdens förskola. Avdelningarna kommer stängas ner den 31 juli 2023. Ordförande i nämnden Lars-Anton Ivarsson (M) berättar att det inte var något lätt beslut att ta:

- Just nu är det svåra tider för de flesta kommuner. Osby är inget undantag. Tidigare nämnd föreslog anpassningar på icke lagstadgad verksamhet, vilka inte genomfördes. Detta innebär nu att man tvingas gå fram med förslag på de lagstadgade verksamheterna. Den nya nämnden har i sitt beslut tittat på en anpassning som i största möjliga mån innebär att barn får vara kvar på sina enheter även om verksamheterna kommer att behöva förtätas, säger Lars-Anton.

Vilka avdelningar som kommer stängas ner är inte bestämt än men det görs under sommaren för att det ska påverka barnen så lite som möjligt. Vårdnadshavare till barn på de berörda förskolorna kommer få mer information inom kort och bli inbjudna till ett föräldramöte där man får chans att ställa frågor. Vårdnadshavare som har frågor eller funderingar kan vända sig till rektor på respektive skola.

Utifrån besparingskraven har Barn- och utbildningsförvaltningen tagit fram flera alternativ på hur verksamheten ska anpassa sig till en förändrad budget. I förskoleverksamheten ska man spara 8,5 miljoner kronor, därför kommer det behöva genomföras flera insatser framöver.

Bakgrunden till beslutet är de budgetbesparingar som Osby kommun står inför med besparingar på 27 miljoner i Barn och utbildningsförvaltningen. Besparingar kommer därför ses över i hela förvaltningen. En annan anledning till beslutet är att det inte föds lika många barn i Osby kommun och då kommer antalet barn och elever som behöver en plats i förskolan att minska.

Bild