Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Ett val som öppnar många dörrar

Ska du söka till gymnasiet men vet inte vad du vill göra i framtiden? Naturvetenskapsprogrammet ger dig en bra grund till vidare studier och många valmöjligheter. Elisa Bergkvist går Naturvetenskap på Ekbackeskolan och vill förändra bilden som finns av programmet att det är för jobbigt eller mycket läxor.

Elisa går tredje året på naturvetenskapsprogrammet på Ekbackeskolan. Hon valde natur för att kunna ha många valmöjligheter efter studenten till vidare studier.

Om man är osäker på sitt val, varför ska man välja naturvetenskapsprogrammet?

- Om du inte vet vad du vill göra i framtiden än, vilket är helt normalt, så är detta ett bra program. Det är roligt och ger dig grunden till att välja helt själv vad du vill studera sen eftersom det är högskoleförberedande och man får en bra grund i alla ämnen, säger Elisa.

Men är det inte ett svårt program?

- Många har uppfattningen att naturvetenskap innebär mycket press och plugg. Jag tycker inte alls det är så. Jag upplever utbildningen som en trappa, i början känns det mycket när man ser målet man ska nå om tre år. Men vi har tagit allt ett steg i taget så det inte ska bli för mycket på en gång. Sen till slut har man nått toppen av trappan, men det kändes inte övermäktigt för vi tog det steg för steg, vilket är väldigt skönt, berättar Elisa.

En skola där man kan göra skillnad

Elisa trivs väldigt bra på Ekbackeskolan, en av anledningarna är att det är en mindre skola vilket betyder att varje elev har större möjlighet att påverka sin studiemiljö. Elisa beskriver att det är nära kontaktvägar till både lärare och rektorer och att eleverna blir hörda.

- Jag sitter med i elevkåren för att kunna vara en del av förändringen och vara elevernas röst, det är viktigt att vi lyfter saker som vi vill påverka, säger Elisa.

Är du intresserad av att studera Naturvetenskap på Ekbackeskolan?

Naturvetenskapsprogrammet ger en bred högskoleförberedelse. Karriärmöjligheterna i framtiden är många där du till exempel kan bli civilingenjör, apotekare, veterinär och läkare. Utbildningen består till stora delar av fältstudier, experiment och ger dig fördjupade kunskaper inom biologi, fysik, kemi och matematik.