Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Margareta Juhlin får Osby kommuns kulturpris 2022

Konstnär, författare och illustratör – Margareta Juhlin är årets kulturpristagare 2022 och fick ta emot sitt pris under måndagens kommunfullmäktige.

I början av 90-talet slutade Margareta sitt arbete som lärare för att följa drömmen om att måla och skriva. Hon började måla änglar och skrev i samband med det sin första bok Ängel med raka lockar, som var en självbiografi. Nu är hon inne på sin 13e bok och har under åren skrivit både romaner och barnböcker. Margareta bor utanför Lönsboda med sin man.

- Jag har alltid drömt om att få måla och skriva och är tacksam att jag kan göra det på heltid. Jag målar änglar i olja och är författare, vilket jag trivs väldigt bra med. Att arbeta så intensivt med en bok och när den är klar kunna hålla den i handen är en otrolig känsla, de böcker jag har skrivit känns nästan som mina barn, säger Margareta skrattandes.

Osby kommuns Kulturpris delas ut årligen till nu levande personer eller organisationer som gör eller har gjort förtjänstfulla insatser inom litteratur, konst, teater, musik, konsthantverk, hembygdsvård eller andra jämförbara områden. Prissumman är på 10 000 kr. För att kunna vinna måste personen eller organisationen antingen vara född eller bosatt i Osby kommun, eller på annat sätt ha anknytning till kommunen.

Margareta Julin tilldelas Osby kommuns kulturpris med motiveringen:

För sina mångåriga, gedigna och förtjänstfulla insatser som konstnär, författare och illustratör. Med konst och böcker som gläder både stora och små, inom och utanför kommunens gränser.”

- Det känns fantastiskt och betyder så hemskt mycket för mig. När jag fick samtalet blev jag så glad att jag knappt sov på flera nätter, säger Margareta.

Margareta Juhlin med sitt pris
Margareta tar emot sitt pris på scenen