Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

De ska svetsa spisar till Ukraina

På onsdagskväll kommer Osby Komvux och Svetsutbildningen på Ekbackeskolan genomföra en tävling där svetsare från lokala företag deltar. Tillsammans kommer de tillverka 32 spisar som ska transporteras ner till Ukraina på fredag. De utmanar nu samtliga svetsskolor i Sverige att göra detsamma!

När Jörgen Persson, lärare på svetsprogrammet, läste om ett företag som svetsade spisar och skickade ner dem till Ukraina föddes en idé om att genomföra ett liknande initiativ på skolan. Spisarna är efterfrågade då människor i krigets konsekvenser inte har boende som står kvar och därav inte heller någonstans att laga mat och värma sig. Med spisarna som tillverkas kommer man kunna värma sig, laga mat och få tillgång till varmt vatten.

Yrkeshögskolan Osby Komvux och Ekbackeskolans svetsutbildning genomför tillsammans svetstävlingen som äger rum på onsdag den 14 december klockan 18.00 i Ekbackeskolans lokaler på Idrottsgatan 48 i Osby. Lokala företag har bjudits in och sponsrar med material och transport av kaminerna. Alla som vill komma för att se tävlingen, är nyfikna på svetsning och hur det går till eller bara vill stötta initiativet är välkomna ner. Pris kommer delas ut till den som är snabbast och svetsar bäst. Det kommer även bjudas på glögg och korv med bröd.

Utmanar andra skolor

Behovet av spisar är stort och Jörgen hoppas på att initiativet kommer sprida sig.

– Vi utmanar samtliga svetsskolor i Sverige att hänga med på vårt initiativ och bidra på något vis, tillsammans kan vi göra skillnad, säger Jörgen Persson.

Svetsare som arbetar