Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Orolig för elräkningen? Energi- och klimatrådgivaren kan hjälpa

De skenande elpriserna gör att många börjar fundera över sin energiförbrukning. Kommunens energi- och klimatrådgivare Caroline Wendel kan ge energispartips som både hjälper plånboken och klimatet.

Caroline Wendel har arbetat som energi- och klimatrådgivare i sju och ett halvt år, först i Hässleholm och sedan 2019 är hon även rådgivare åt kommuninvånarna i Osby kommun. Yrkesrollen innebär att ge opartisk rådgivning angående energieffektivisering och förnybar energi till företagare, organisationer och privatpersoner som verkar i Osby kommun.

- Vi erbjuder gratis rådgivning och ger tips på olika åtgärder man kan göra för att hålla nere energiförbrukningen och göra mer klimatsmarta val. Vi ger en generell rådgivning och tipsar inte om specifika produkter man kan införskaffa, säger Caroline Wendel.

Energirådgivningen finansieras av Energimyndigheten, därför har de flesta kommuner i Sverige minst en energi- och klimatrådgivare. De som vill ha hjälp får först förklara bakgrunden i ärendet.

- De flesta frågor handlar om solceller och byte av värmesystem, men i år har vi börjat få allt fler frågor om var man kan spara energi i sitt hus. Detta är antagligen en effekt av de höga elpriserna.

Caroline Wendel berättar att de flesta hör av sig till henne för att få tips på energieffektivisering i egenskap av att spara pengar, även om energi- och klimatrådgivarna också kan svara på hur man klimateffektiviserar.

- Men många energieffektiva val är också klimatsmarta, så frågorna går lite hand i hand.

Många är oroliga för en saftig elräkning i vinter, vad kan man göra för att hålla kostnaderna nere?

- Börja fundera på vad det är du tror drar mycket el och fokusera på vilka åtgärder som kan vidtas. Bor du exempelvis i ett hushåll som har direktverkande el kan en idé vara att investera i en luftvärmepump, en kamin eller kanske till och med byta till vattenburet system. Istället för att renovera det visuella, exempelvis ett kök, bör fler fundera på att renovera sina energikällor.

Vill du ha hjälp av kommunens energi- och klimatrådgivare?

Caroline Wendel

E-post: caroline.wendel@hassleholm.se

Telefonummer: 0451 – 26 83 29

PSST...visste du att man sparar fem procent på uppvärmningsenergin genom att sänka inomhustemperaturen en grad? Du hittar mer energieffektiva tips i Energi- och klimatrådgivarnas i Skånes broschyr.

Spara energi i Vardagen (PDF)

Bild

Kommunens energi- och klimatrådgivare Caroline Wendel kan ge dig rådgivning kring hur du energieffektiviserar ditt boende.