Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Kommunsatsning gav Ramona nytt jobb och en nyfunnen livsglädje

Ramonas liv tog en oväntad riktning när hon under pandemin blev arbetslös. Efter att ha deltagit i Osby kommuns projekt REACT EU - förstärkt vägledning har hon nu gått från uppgivenhet till ett nytt jobb och en återfunnen livsgnista.

När pandemin kom var Ramona Lindberg en av dem som blev av med sitt jobb till följd av den. Efter det följde en tuff tid där hon inte trodde att hon skulle kunna få ett nytt jobb igen.

- Jag är över 60 år och tänkte att det inte är någon som vill anställa mig, jag hade inte några höga förhoppningar, förklarar Ramona.

Efter en tid med jobbletande och försök hos Arbetsförmedlingen såg hon ett inlägg på sociala medier om projektet React EU – förstärkt vägledning på Osby kommun Kompetensa. Projektet finns till för att stötta de som blivit arbetslösa under pandemin att etablera sig på nytt på arbetsmarknaden och finansieras av Europeiska socialfonden som en del av Europeiska unionens hantering av covid-19-pandemin. Ramona anmälde sig men hade inga höga förväntningar på att det skulle göra någon skillnad. Projektet pågick i tre månader med gruppaktiviteter och individuella samtal. När det var klart beskriver Ramona att hon kände sig som en helt ny människa.

- Det var en väldigt nyttig kurs där jag lärde mig om hur jag prioriterar rätt. Vi pratade om våra styrkor och svagheter, det gav mig en mycket bättre självinsikt. Vi hade en underbar grupp som stöttade och peppade varandra. Lärarna spelade också en stor roll och gav det stödet jag behövde, vi har både delat mycket skratt och mycket gråt, säger Ramona.

Efter kursen gick hon till en rekryteringsträff på Kompetensa där man fick möjlighet att träffa arbetsgivare. Efter det blev hon uppringd av hemtjänsten i Lönsboda som frågade om en intervju. Nu har Ramona jobbat där i några månader och precis fått sitt vikariat förlängt. Hon är undersköterska i grunden och berättar att hon har hittat tillbaka sin glädje till yrket igen och uppmanar alla att aldrig ge upp.

- Jag trivs så bra med alla aspekter av jobbet och kollegorna. Det känns underbart att man fortfarande kan göra nytta för andra, berättar Ramona.

Nu startar vi upp en ny grupp för React-EU. Är du intresserad av att vara med? Välkommen till informationsträff på torsdag den 8 september 13.00-14.15 på Parkgatan 9, Osby (lokal Väktaren).

Om projektet REACT-EU förstärkt vägledning

Projektets upplägg Pdf, 247 kB.

Ramona