Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

De utbildade sig till specialistundersköterskor på arbetstid

Lina, Jessica, Katarina och Jennie är fyra av de undersköterskor i Osby kommun som har vidareutbildat sig till specialistundersköterskor på arbetstid. Nu är de specialister inom äldres hälsa och ohälsa.

I Osby kommun får undersköterskor som vill vidareutbilda sig till specialistundersköterskor möjlighet att göra detta på arbetstid genom det så kallade Äldreomsorgslyftet. Under två år har Lina, Jessica, Katarina och Jennie gjort precis det – läst på halvfart vid Yrkeshögskolan Kristianstad och arbetat resterande tid.

- Det här är en utvecklingsmöjlighet för våra medarbetare som vill vidareutbilda sig, samtidigt är det guld värt för oss som arbetsgivare att få ännu mer fördjupad kompetens i våra verksamheter, säger Helena Ståhl, chef för hälsa- och omsorgsförvaltningen och ordförande i Vård- och omsorgscollege Nordöstra Skåne.

Fler specialistundersköterskor behövs

Behovet av specialistundersköterskor ökar i takt med en åldrande befolkning, eftersom vi behöver arbeta mer med att stärka de äldres välmående och självständighet och förebygga ohälsa och skador.

Förutom utbildningen i äldres hälsa har Osby kommun bland annat två undersköterskor som ska specialisera sig inom demens i Lund till hösten. På sikt kan det också bli aktuellt med utbildningar inom rehab och psykisk hälsa.

Stort grattis säger vi till våra nybakade specialistundersköterskor!

Bild

Onsdagen den 1 juni bjöd studenterna in till mingel på yrkeshögskolan för att presentera sina examensarbeten.

Möjligheten att läsa till specialistundersköterska med lön finns sedan två år tillbaka, tack vare Äldreomsorgslyftet och genom ett samarbete inom Vård- och omsorgscollege Nordöstra Skåne.